Dossier Warenwetbesluit Meel en brood

Nederland kent een grote variëteit aan broden: speltbrood, oerbrood, (zuur)desembrood, boerenbrood, noem maar op. Voor de consument niet altijd even duidelijk. Want hoeveel spelt zit er eigenlijk in speltbrood en is het donkere oerbrood wel volkoren? Daarom is het Warenwetbesluit Meel en brood aangepast (zie nieuwsbericht 24 januari 2020). Het doel? Uw klanten meer duidelijkheid geven over broodsoorten. Deze transparantie zorgt dat het imago van brood als goed en eerlijk product behouden blijft.

Dit dossier biedt een overzicht van alle regels en acties voor de bakker met betrekking tot het Warenwetbesluit Meel en brood. Ook alle praktische hulpmiddelen die NBC ontwikkelt voor u als bakker, staan op deze pagina bijeen.

Belangrijkste wijzigingen

Globaal zorgt het Warenwetbesluit Meel en brood ervoor dat de consument aan de naam van het brood – de wettelijke aanduiding – direct kan zien om wat voor een brood het gaat. Daarvoor is het volgende nodig:

 1. Vermelding van wit, bruin of volkoren 
  Wit, bruin of volkoren is bijvoorbeeld verplicht op of bij ieder product te vermelden. Dit maakt voor de consument duidelijk wat de basis is van het meelbestanddeel (bloem, meel of volkorenmeel) ongeacht de kleur van het brood. Een “tarwebrood” wordt bijvoorbeeld een “bruin tarwebrood”. Deze verplichting geldt voor alle broodsoorten, inclusief stokbrood, vruchtenbrood, suikerbrood, melkbrood, kleinbrood, pita e.d.
  >> Lees ook het artikel Op ieder brood wit bruin of volkoren

 2. Naamgeving van broden
  De naamgeving van broden is wat ingewikkelder dan voorheen. Naast het benoemen van wit, bruin of volkoren, is ook het noemen van het graan in de officiële aanduiding noodzakelijk. De klant kan immers niet aan een brood zien van welk graan het gemaakt is. Als er 1, 2 of meer granen in de aanduiding genoemd worden, zijn er eisen aan de hoeveelheid van elk van deze granen in het meelbestanddeel van het brood. Ook de volgorde in de naamgeving is belangrijk: het graan wat het meest aanwezig is komt vooraan. In de meeste gevallen wordt het dus “wit tarwemaïsbrood” in plaats van “maïsbrood”.

  Bouw de wettelijke aanduiding bij voorkeur als volgt op (advies): half/midden(groot)/heel – wit/bruin/volkoren – samenstelling (gereserveerde dan wel beschrijvende aanduiding). Noem bij de samenstelling bij voorkeur eerst het graan en pas daarna bijzondere kenmerkende bespanddelen zoals rozijnen, zaden of pitten. Bijvoorbeeld “half volkoren tarweroggebrood”, “heel bruin meergranenbrood” of “heel volkorenbrood met spelt, rogge, zaden en pitten”. >> Lees ook het artikel De juiste naam voor uw brood hoe bepaalt u die

  Er zijn gereserveerde aanduidingen beschreven in het Warenwetbesluit. Deze gereserveerde aanduidingen hebben betrekking op het aantal (verschillende) granen en het aandeel daarvan in het meelbestanddeel van het brood. Echter, brood mag een gereserveerde aanduiding alleen krijgen, wanneer het brood voldoet aan de eisen die daarvoor zijn vastgelegd. Aanpassing van de receptuur en/of de naam van het brood is daarom (soms) nodig. Er zijn gereserveerde aanduidingen die betrekking hebben op brood met:

  - één graansoort in de aanduiding, bijvoorbeeld volkoren speltbrood;
  - twee of meer graansoorten in de aanduiding, bijvoorbeeld bruin tarweroggebrood;
  - meergranen, bijvoorbeeld wit meergranenbrood.

  In de beschrijvende aanduiding moet ook de graansoort benoemd zijn. De wettelijke aanduiding staat normaliter bij de ingrediëntendeclaratie en hoort ook op de schapkaart te staan.

  NB: Een fantasienaam of handelsnaam van een product mag noot in strijd zijn met de wettelijke aanduiding en ook niet in plaats daarvan gevoerd worden. Het noemen van een fantasienaam én wettelijke aanduiding mag;  alleen een wettelijke aanduiding gebruiken mag;  alleen een fantasienaam gebruiken mag niet.

 3. Samenstelling van zuurdesem en zuurdesembrood
  Niet elk brood mag zomaar “(zuur)desembrood” genoemd worden. Ook hier zitten regels aan die in het Warenwetbesluit zijn vastgelegd. De definitie van (zuur)desem is wettelijk vastgelegd en (zuur)desem in de aanduiding mag alleen als (zuur)desem als enige rijsmiddel gebruikt is, met maximaal 0,2% droge gist of maximaal 0,5% verse gist berekend op het meelbestanddeel. Voor brood met minimaal 30% vruchten, noten, zaden en/of pitten mag de hoeveelheid toegevoegd gist maximaal 0,5% droge gist en maximaal 1,2% verse gist bedragen.
  Meer over (zuur)desem en (zuur)desembrood leest u hier.

 4. Droge stof categorieën 
  Naast heel en half kennen we ook de droge stof categorie midden(groot) brood. Midden(groot) brood moet tussen de 360 en 400 gram droge stof bevatten.
  Men moet op droge stof produceren wanneer brood tussen de 350 en 1000 gram weegt en/of de hoeveelheidsaanduiding (heel/half/middengroot) wordt genoemd in de officiële aanduiding van het product, bijvoorbeeld “heel bruin tarwebrood”. Produceren op droge stof is overigens niet afhankelijk van het woord ‘brood’ in de aanduiding. Meer regels en uitzonderingen met betrekking op droge stof leest u in de volgende tab.

Acties voor de bakker

Per 1 juli 2020 gelden de regels van het aangepaste Warenwetbesluit Meel en brood. Hoewel er een overgangstermijn van 2 jaar geldt, is het belangrijk dat de wet en de praktijk zo snel mogelijk overeenkomen: wel zo helder voor uw klant! In de bijlage van dit artikel vindt u verschillende hulpmiddelen om te bepalen of uw product aan de droge stof bepaling moet voldoen, wat het meelbestanddeel is van uw product, of het product een gereserveerde aanduiding mag hebben of er eventueel wat aan de receptuur veranderd kan worden om het product een gereserveerde aanduiding te geven. U kunt met vragen terecht bij het Kennisloket van NBC (kennis@nbc.nl) of bij uw brancheorganisatie (voor NVB: kennis@nedverbak.nl; voor NBOV: colijn@nbov.nl) of bij uw grondstofleverancier(s).

Bij dit dossier Warenwetbesluit Meel en brood horen ook: 

 

Pauline Houtsma

Kennisspecialist warenwet

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12
Pauline Houtsma

Kennisspecialist warenwet

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten