Nederland kent een variëteit aan broden: vloer-, boeren- desem- of meergranenbrood en veel buitenlandse broodsoorten. Dat maakt het voor consumenten soms lastig om te bepalen: wat is nu precies wat. De aanduiding (en ook de kleur) zegt namelijk niets over het meelbestanddeel (bloem, meel of volkorenmeel) van het brood. Op initiatief van de bakkerijsector is daar duidelijkheid over gecreëerd (zie nieuwsbericht 24 januari 2020).
Voor alle broodsoorten is het verplicht te vermelden: wit, bruin of volkoren. Dus ook op stokbrood, vruchtenbrood, melkbrood, kleinbrood, pita e.d. Dit maakt voor de consument duidelijk wat voor soort brood hij koopt. De aanduiding wit, bruin of volkoren heeft betrekking op het gebruik van bloem, meel of volkorenmeel in het meelbestanddeel en niet op de kleur van het brood. Daarom zijn de aanduidingen "wit tarwemaïsbrood" voor een geelkleurig brood en "wit meergranenbrood" voor een brood waaraan moutmeel is toegevoegd voor de smaak en wat daardoor bruin van kleur is, niet misleidend.
Dit artikel hoort bij Dossier Warenwetbesluit Meel en brood