Op ieder brood: wit, bruin of volkoren

Nederland kent een variëteit aan broden: vloer-, boeren- desem- of meergranenbrood en veel buitenlandse broodsoorten. Dat maakt het voor consumenten soms lastig om te bepalen: wat is nu precies wat. De aanduiding (en ook de kleur) zegt namelijk niets over het meelbestanddeel (bloem, meel of volkorenmeel) van het brood. Op initiatief van de bakkerijsector is daar duidelijkheid over gecreëerd (zie nieuwsbericht 24 januari 2020).

Voor alle broodsoorten is het verplicht te vermelden: wit, bruin of volkoren. Dus ook op stokbrood, vruchtenbrood, melkbrood, kleinbrood, pita e.d. Dit maakt voor de consument duidelijk wat voor soort brood hij koopt, ongeacht de kleur van het brood.

Dit artikel hoort bij Dossier Warenwetbesluit Meel en brood

Pauline Houtsma

Kennisspecialist warenwet

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12

Wat moet u doen? 

 • Naam (aanduiding) van het brood aanpassen
  Voorheen was de aanduiding tarwebrood gelijk aan bruinbrood. Deze regel gaat niet meer op. Naast het benoemen van wit, bruin of volkoren in de aanduiding, moet ook het graan benoemd worden. Men kan namelijk niet aan een brood zien van welk graan het gemaakt is. Het nu bekende tarwebrood heet dus straks een wit tarwebrood of bruin tarwebrood.

 • Receptuur aanpassen
  Een desembrood kan wit, bruin of volkoren zijn. Echter, ook de desem zelf zal uitsluitend volkorenmeel mogen bevatten, om het als volkoren desembrood te mogen verkopen. Het kan zijn dat u daarom uw receptuur aan moet passen om deze aanduiding te mogen geven aan uw brood.

 • Gebruik dezelfde opbouw van wettelijke aanduiding (advies)
  De consument moet op basis van de aanduiding in staat zijn het brood te onderscheiden van soorten waarmee het verward zou kunnen worden. We adviseren daarom om dezelfde opbouw voor de wettelijke aanduiding te gebruiken:
 1. Half/midden(groot)/heel
 2. Wit/bruin/volkoren
 3. Samenstelling (eerst de graansoort(en), dan bijzondere kenmerkende bestanddelen)
  - Gereserveerde aanduiding (voorkeur): tarwerozijnenbrood, speltbrood met zonnebloempitten, tarweroggebrood, meergranenbrood met zaden en pitten.
  - Beschrijving (als de samenstelling niet voldoet aan de wettelijke eisen): heel volkorenbrood met spelt, rogge, zaden en pitten.
  Zo krijgen we bijvoorbeeld: half bruin speltbrood, middengroot volkoren tarwebrood of een heel wit tarwemaïsbrood.

  Meer over de samenstelling leest u in deze artikelen: gereserveerde aanduiding – 1 graansoort, gereserveerde aanduiding – 2 of meer graansoorten, (zuur)desembrood, meergranenbrood, krenten/rozijnenbrood.

 

 

Wat wordt verstaan onder wit, bruin en volkoren:

Witbrood – bevat voornamelijk bloem en de zemelen zijn niet zichtbaar.

Bruinbrood – bevat voornamelijk (volkoren)meel, al dan niet gemengd met gebroken graankorrels en -vlokken, en zemelen zijn zichtbaar. om minimaal 50% volkorenmeel te gebruiken.

Volkorenbrood – bevat uitsluitend volkorenmeel en zemelen zijn zichtbaar. Ook het volkorenmeel moet verplicht als volkoren zijn aangeduid.

Aan de hand van het meelbestanddeel in de kruim van het brood, kunt u bepalen of uw brood wit, bruin of volkoren is. Dit heeft dus geen betrekking op de eventuele decoratie van het brood. Een volkorentarwebrood gedecoreerd met roggebloem kan dus nog steeds, maar geef dan wel aan dat de bloem ter decoratie is gebruikt zoals in dit voorbeeld. Daarmee voorkomt u vragen van kritische consumenten.

 

 

 

 

Wat verstaan we onder brood?

Brood is de gebakken eetwaar met als kenmerkende bestanddelen:

 • water of melk;
 • rijsmiddel, met dien verstande dat dit niet verplicht is voor roggebrood;
 • al dan niet verkleinde of geplette vruchten van graan, glutenvrije graanbestanddelen of zaden van boekweit;
 • zout;
 • het brood bevat tenminste 20% vocht.

 

Pauline Houtsma

Kennisspecialist warenwet

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten