Meergranenbrood; Kan ik mijn brood nog zo noemen?

Meergranenbrood is een zogenaamde gereserveerde aanduiding in het Warenwetbesluit Meel en brood. Dat betekent dat u deze aanduiding alleen mag gebruiken als het brood aan de bijbehorende voorwaarden voldoet. Controleer zorgvuldig of uw huidige recept voor een meergranenbrood voldoet aan de eisen voor deze (nieuwe) gereserveerde aanduiding. Wat de regels zijn en hoe u bepaalt of uw brood als meergranenbrood verkocht mag worden, leggen we graag uit.

Dit artikel is onderdeel van het Dossier Warenwetbesluit Meel en brood.

Pauline Houtsma

Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12

U mag uw brood “meergranenbrood” noemen wanneer

  • er minimaal 3 verschillende graansoorten in het meelbestanddeel aanwezig zijn én;
  • de graansoort die het meest aanwezig is maximaal 90% van het meelbestanddeel vormt én
  • het gewichtspercentage van de graansoorten ten opzichte van het gewicht van het gebakken brood vermeld is in de ingrediëntenlijst van voorverpakte producten (KWID).

Opmerkingen:

De wetgeving voor “meergranenbrood” geldt ook voor broden die bijvoorbeeld “multigranenbrood” of “multikorn” worden genoemd. Ook dit zijn namen die de suggestie wekken dat er ten minste 3 (en wellicht meer) granen in het product aanwezig zijn. In zulke gevallen is “meergranen(brood)” een betere naam, omdat dit een gereserveerde aanduiding is en dus transparanter. De aanduiding “multigranen” of “multikorn” kan wel als handels- of fantasienaam worden gevoerd voor een meergranenbrood. Een handels- of fantasienaam mag niet in strijd zijn met de officiële benaming.

 

 

Om erachter te komen of uw brood de gereserveerde aanduiding “meergranenbrood” mag krijgen (of behouden), bepaalt u welke graansoorten en welke hoeveelheid van deze graansoorten het meelbestanddeel van uw brooddeeg bevat. Daarvoor kunt u het beste uw receptuur gebruiken en niet de ingrediëntenlijst. Op basis van de ingrediëntenlijst kunnen de eisen voor een gereserveerde aanduiding namelijk niet gecontroleerd worden, omdat de percentages in de ingrediëntenlijst betrekking hebben op het gewicht van het gebakken brood en niet op de samenstelling van het meelbestanddeel. Gebruik dus bij voorkeur uw receptuur en onze rekentool om de samenstelling van het meelbestanddeel te achterhalen. De rekentool en meer informatie over het meelbestanddeel vindt u in het dit artikel.

Uit de rekentool kan bijvoorbeeld het volgende lijstje met graansoorten en bijbehorende hoeveelheden komen:

Deze samenstelling voldoet aan de eisen voor een “meergranenbrood”. Het meelbestanddeel bevat namelijk 3 verschillende graansoorten en tarwe is voor 90% aanwezig. Dat is overigens ook meteen het maximum voor de graansoort die het meest aanwezig is in het meelbestanddeel.

NB: Bij de officiële benaming van broden met twee of meer graansoorten in de naam (tarweroggebrood etc.) geldt een regel dat elke afzonderlijke graansoort voor minimaal 5% aanwezig is in het meelbestanddeel. Dit vereiste geldt niet voor meergranenbrood.

Een ander voorbeeld:

Dit is geen meergranenbrood, want er wordt niet voldaan aan alle voorwaarden voor een meergranenbrood. Het meelbestanddeel bevat namelijk meer dan 90% van de graansoort die voor het grootste deel aanwezig is (tarwe is immers voor 95,1% aanwezig). U kunt ervoor kiezen om de receptuur te veranderen. Anders gebruikt u een beschrijvende benaming. Een beschrijvende benaming is echter minder transparant. Pas daarom bij voorkeur de receptuur aan, zodat voldaan wordt aan alle voorwaarden voor gebruik van de aanduiding “Meergranenbrood”.

De aanduiding “meergranenbrood” alleen is niet voldoende. De volledige naam (officiële benaming) van brood bevat informatie over:

  1. de hoeveelheid (alleen verplicht op voorverpakte producten);
  2. de aard: wit, bruin of volkoren (naar gelang het gebruik van bloem, meel en/of volkorenmeel in het meelbestanddeel) en de zichtbaarheid van zemelen in het brood;
  3. de samenstelling: de graansoort(en) (wat we met granen bedoelen, vindt u hier);
  4. overige kenmerkende eigenschappen: bijvoorbeeld het gebruik van desem als rijsmiddel of het gebruik van noten, zaden of vruchten in de kruim.

NVB, NBOV en NBC adviseren om bovenstaande volgorde aan te houden voor de officiële benaming van voorverpakte broden. De volledige naam van een meergranenbrood wordt dan dus bijvoorbeeld een "heel volkoren meergranenbrood met zaden".

 

 

Pauline Houtsma

Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12