Kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID)

Van sommige ingrediënten, zoals bijvoorbeeld kaas, boter, vruchten of noten, moet op de verpakking van het product het percentage vermeld worden in of onmiddellijk naast de benaming of in de lijst van ingrediënten om consumenten beter te informeren. Wij noemen dit de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie, ofwel KWID. De regels zijn vooralsnog alleen van toepassing op voorverpakte producten.

 

 

Er zijn drie gevallen waarin het percentage van een ingrediënt moet worden vermeld.

 1. Wanneer het ingrediënt voorkomt in de productnaam of met de verkoopnaam wordt geassocieerd. Bijvoorbeeld: roomboterstroopwafels (het percentage roomboter en stroop), gevuld speculaas (het percentage spijs) of worstenbrood (het percentage worst en vlees).
 2. Wanneer het ingrediënt opvallend in woord of beeld is weergegeven op etiket of verpakking. Bijvoorbeeld: de tekst ‘bereid met echte boter’ (het percentage boter) of een plaatje van vruchten (het percentage van de betreffende vrucht).
  • Dit is niet van toepassing op afbeeldingen die een realistisch beeld geven van het product zoals het wordt verkocht (dus niet een ingrediënt daaruit benadrukken).
  • Dit is ook niet van toepassing wanneer het beeld een “serveertip” toont. Bijvoorbeeld een toef slagroom op een punt appeltaart met daarbij de aanduiding “serveersuggestie”
  • Het is ook niet van toepassing wanneer alle ingrediënten van het levensmiddel worden getoond zonder een specifiek ingrediënt opvallend aan te geven.
 3. Wanneer het ingrediënt het levensmiddel karakteriseert en onderscheidt van producten waarmee het zou kunnen verward. De enige bekende voorbeelden hiervan tot nu toe zijn: marsepein (het percentage amandelen) en mayonaise (het percentage olie en ei).

Documentatie

 • Als een artikel slechts één ingrediënt bevat (bijvoorbeeld tarwebloem of zout of suiker).
 • Als die hoeveelheid op grond van andere wettelijke regelingen al wordt vermeld op het product. Denk bijvoorbeeld aan cacao- en chocoladeproducten waarvoor het percentage cacaobestanddelen moet worden vermeld of vermelding van het vruchtengehalte (“bereid met X gram vruchten per 100 g”) in vruchtenjam of –confituur of vermelding van de hoeveelheid toegevoegde vitaminen en mineralen in de voedingswaardedeclaratie.
 • Als sprake is van mengsels van vruchten, groenten, paddenstoelen, kruiden of specerijen waarvan geen enkele aanmerkelijk in gewicht overheerst.
 • Als bij de benaming “met zoetstof(fen)” of “met suiker(s) en zoetstof(fen)” verplicht is, hoeven suikers en zoetstoffen niet te worden gekwid.
 • Als van een ingrediënt maar een klein beetje is toegevoegd voor smaak of aroma (knoflookbrood, kaneelkoekjes)
 • Als de stof van nature in een product voorkomt (vitaminen in vruchten, cafeïne in koffie)
 • Als het ingrediënt niet doorslaggevend is om het product te karakteriseren of te onderscheiden (bijvoorbeeld de hoeveelheid rogge in roggebrood of de hoeveelheid tarwe in tarwebrood of de hoeveelheid slagroom op slagroomgebak), dan is KWID ook niet van toepassing.

Verliest uw product veel vocht gedurende de bereiding, dan berekent u het percentage van een ingrediënt op basis van het eindproduct. U deelt de hoeveelheid van het ingrediënt volgens het recept door het gewicht van het eindproduct. Is dat percentage hoger dan honderd procent, dan vermeldt u het gewicht van het ingrediënt dat voor de bereiding van honderd gram eindproduct gebruikt is in grammen. In producten die tijdens de bereiding niet of nauwelijks vocht verliezen, berekent u het percentage door het gewicht van het ingrediënt volgens het recept te delen door het totale gewicht van alle ingrediënten tijdens de bereiding. Voor vluchtige stoffen, zoals alcohol, vermeldt u het percentage dat daadwerkelijk in het eindproduct is achtergebleven. Kijk dan dus niet naar hoeveel er tijdens de bereiding is toegevoegd.

Voor de berekening van het percentage geldt dat er wordt uitgegaan van een gemiddelde hoeveelheid van het ingrediënt door het volgen van het recept en het toepassen van goede productiepraktijken. Het percentage dient vermeld te worden in (de buurt van) de productnaam of in de ingrediëntenlijst.

U mag voor de berekening van het KWID percentage in gebakken bakkerijproducten uitgaan van een standaard inbakverlies van 10% van het gewicht van het ongebakken product. Wilt u een hoger percentage inbakverlies hanteren, dan moet u dit met cijfers onderbouwen. Voor de te volgen procedure verwijzen wij u naar een voorbeeldberekening , die het Nederlands Bakkerij Centrum samen met de NBOV en de NVB heeft opgesteld (zie hiervoor het document “Procedure inbakverlies” onder het kopje documentatie rechts in het scherm).

Een globale toelichting op de verschillende verplichte onderdelen voor het etiket van voorverpakte producten vindt u in de overeenkomstig aangeduide artikelen. Voor een gedetailleerde toelichting verwijzen we u naar ons speciale naslagwerk “Voedselinformatie en Aanduiden” die deel uitmaakt van het digitale informatiepakket. Heeft u na het doorlezen daarvan nog vragen op het gebied van etiketteren? Neem dan contact op met onze kennisspecialisten! Zij staan u graag te woord.

Documentatie

Gerelateerde diensten

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten