Ook middengroot brood moet voldoen aan drogestof-eisen!

Per 1 juli 2020 treedt het nieuwe in werking. Deze wet introduceert onder andere een nieuwe categorie voor brood. Naast een heel en een half brood, kennen we onder de nieuwe wet ook een midden/middengroot brood, dat 360-400 gram droge stof bevat. In de dagelijkse praktijk is er nog steeds onduidelijkheid over wanneer produceren op droge stof precies verplicht is. In dit artikel leggen we dat uit met een aantal praktische hulpmiddelen en voorbeelden.

Droge stof berekening

Het is goed te weten of u niet teveel weggeeft en of het product voldoet aan de drogestof-eisen. Daarvoor heeft NBC een handige tool voor het berekenen van droge stof, waarmee u gemakkelijk de afweeggewichten kunt berekenen om te voldoen aan de drogestof-eisen. Heeft u hulp nodig, vraag dan onze specialisten via (0317)-471212 of productbeoordeling@foodbase.nl.

Dit artikel is onderdeel van het Dossier Warenwetbesluit Meel en brood.

U moet op droge stof bereiden als:

  • het eindgewicht van het brood zonder kenmerkende bestanddelen in de kruim ligt tussen de 350 en 1000 gram tenzij er een uitzondering van toepassing is (zie Stroomschema Hoeveelheidsaanduiding brood)
  • de hoeveelheid brood wordt aangeduid met heelhalf of midden(groot).

Opmerkingen:
- Als produceren op droge stof verplicht is betekent dit, dat deze broden altijd een vooraf bepaalde hoeveelheid droge stof moeten bevatten, ook als u het woord “brood” niet in de aanduiding gebruikt (zoals bij “Zaans Volkorentarwe”).
- Doorgaans zijn de drogestof-regels niet van toepassing op kleinbrood, omdat het gewicht van kleinbrood vaak onder 350 gram ligt. Zie ook de tab "Uitzonderingen op de verplichting voor produceren op droge stof" van dit artikel.
- Deze regels gelden alleen voor ondernemers in Nederland die brood bereiden voor de Nederlandse markt.

De hoeveelheid droge stof van het brood moet aan één van onderstaande categorieën voldoen:

  • Half brood: 240 – 265 gram droge stof
  • Midden of middengroot brood: 360 – 400 gram droge stof. Indien het brood is gebakken in een bakblik, dan is de lengtemaat (buitenmaat) van het bakblik kleiner dan 27 centimeter. Andere bewoordingen (zoals bijvoorbeeld "middel" of "middelgroot") mogen niet worden gebruikt in plaats van "midden" of "middengroot".
  • Heel brood: 480 – 530 gram droge stof

In het Stroomschema hoeveelheidsaanduiding brood kunt u nalezen wanneer productie op droge stof verplicht is en wanneer niet. Hieronder lichten we dat toe aan de hand van een aantal concrete voorbeelden uit de praktijk. 

Aanduiding

Droge stof verplicht ja/nee

Reden

Bruine speltbol gedecoreerd met zonnebloempitten
(600 gram)

Ja

Het brood is alleen gedecoreerd met pitten; ze zitten niet in het deeg

Wit tarwerozijnenbrood

Nee

De kruim bevat rozijnen (bijzondere kenmerkende bestanddelen) en deze zijn kenmerkend want ze staan in de aanduiding

Heel wit tarwerozijnenbrood

Ja

Hoeveelheidsaanduiding verwijst naar droge stof; wilt u de prijs vermelden? Vermeld dan de stukprijs en vermeld het nettogewicht op voorverpakte broden

Volkoren tarwevloerbrood 1200 gram

Nee

Gewicht > 1000 gram; vermeld het nettogewicht op voorverpakte broden

Mini melkbroodjes

Nee

Gewicht < 350 gram per stuk. Vermeld het aantal stuks (kleinbrood) op de verpakking van voorverpakte broodjes

Roggebrood, stokbrood

Nee

Roggebrood en stokbrood behoren tot de groep broden die zijn uitgezonderd van droge stof- verplichting

Bij sommige broodsoorten mag u kiezen:

  • U vermeldt de hoeveelheid op basis van droge stof (dus heelhalf of middengroot) en voldoet aan de bijbehorende eisen of
  • U vermeldt het netto gewicht* of
  • U vermeldt het aantal stuks (dit laatste mag alleen voor kleinbrood en is alleen verplicht voor voorverpakte producten)

 *NB: Alleen verplicht op voorverpakte producten.

Wanneer u ervoor kiest om te produceren op nettogewicht of het aantal stuks te vermelden, dan mag het brood niet worden aangeduid als heelhalf of middengroot brood. Het nettogewicht staat op de verpakking of het etiket in hetzelfde gezichtsveld als de naam van het voorverpakte product.

Deze keuze geldt alleen voor de volgende broodsoorten:

  • Een brood met een gewicht onder 350 gram of boven de 1000 gram.
  • Roggebrood, roggetarwebrood, stokbrood, brood met een zeer laag glutengehalte en glutenvrij brood.
  • Een brood met bijzondere kenmerkende bestanddelen in de kruim (bijvoorbeeld zaden, pitten, noten, rozijnen, spijs of ui), wat tot uitdrukking komt in de naam van dat brood. Denk aan krentenmik, notenbol, uienbrood of volkoren zonnepit. LET OP: Het gaat hierbij niet om decoratie, maar om toevoegingen aan het deeg.