Verschillen in tarwebloem – vroeger en nu

Tarwe is al meer dan 10.000 jaar één van de meest geteelde gewassen in Europa en brood maakt al eeuwenlang een belangrijk deel uit van onze voeding. Maar foodbloggers en dieetgoeroes uiten regelmatig hun bezorgdheid over mogelijke negatieve effecten van tarwe en brood op de gezondheid. Ook zou de voedingswaarde van tarwe verminderd zijn door intensief en langdurig veredelen en verbouwen. Britse en Vlaamse onderzoekers zochten dit uit en hebben recent hun resultaten gepubliceerd.

De Britse onderzoekers vergeleken 39 tarwevariëteiten met elkaar die in het Verenigd Koninkrijk zijn geteeld in de periode 1790-2012. Door de jaren heen is de teelt geïntensiveerd, wat invloed zou kunnen hebben op de opbrengst en voedingswaarde. De Britse onderzoekers hebben de tarwevariëteiten drie jaar laten groeien op gerandomiseerde testvelden, waarna ze geoogst en gemaald werden. De tarwebloem is vervolgens geanalyseerd op het gehalte voedingsvezel (arabinoxylaan en bèta-glucaan), suikers, aminozuren, organische zuren, choline en betaïne.

De hoeveelheid aanwezige voedingsstoffen varieerde tussen de jaren, wat volgens de onderzoekers betekent dat de omgeving veel invloed heeft op de teelt. Wel werden trends waargenomen. Zo nam de concentratie van de vezel arabinoxylaan en oplosbare suikers (sucrose, maltose en fructose)  toe, en nam de concentratie zink en ijzer af. Echter, dit neemt niet weg dat broodtarwe een interessante bron blijft voor deze mineralen omdat het gehalte van deze mineralen gemiddeld veel hoger ligt dan in andere levensmiddelen. Bovendien is de toename van vezel positief; een hogere vezelconsumptie verlaagd immers het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en (darm)kanker. Ook de concentratie asparagine nam af. Dit aminozuur is de voorloper van acrylamide: minder asparagine betekent minder acrylamide in het eindproduct. Ook het betaïnegehalte nam toe, wat positief is voor de cardiovasculaire gezondheid.

Hoewel de Britse onderzoekers verschillen hebben waargenomen in de voedingswaarde van de tarwevariëteiten, toont de studie geen bewijs aan dat intensieve teelt van de afgelopen 200 jaar negatief is voor de gezonde componenten van tarwebloem. De resultaten komen overigens overeen met een eerdere studie waarin tarwesoorten uit de periode 1842-2002 zijn geanalyseerd.

Wilt u meer weten over graansoorten, lees dan dit artikel op onze website.

Partners in WoW-project

De Britse onderzoekers zijn partners van NBC in het Well on Wheat-project. Dit onderzoek is gericht op de gezondheidsaspecten van tarweconsumptie en aspecten van het vermijden van tarwe en gluten. NBC houdt u op de hoogte van de resultaten.

Terug naar nieuws