
De bekendste en meest gebruikte graansoort in de Nederlandse bakkerij is tarwe. Maar ook met haver, gerst, rogge en spelt kun je mooie broden maken. Sommigen zijn op zichzelf heel geschikt, andere granen kunnen een lekkere melange vormen samen met tarwe of een ander graan. Zo kan elke bakker een authentiek brood ontwikkelen of een uitgebreid(er) assortiment vormgeven!
Pseudogranen
Ook teff en boekweit, zogenaamde pseudogranen, worden af en toe in de bakkerij gebruikt. Het is een uitdaging voor de bakker om hier zelf mee aan de slag te gaan. Probeer eigen variaties uit. Begin met enkele procenten toevoeging en voer de hoeveelheid beetje bij beetje op. Houd rekening met de typische geur en smaak, die wordt meegebracht door andere graansoorten. Gebruik en het toevoegen van ascorbinezuur kan het vasthouden van de cellen enorm verbeteren en/of enkele procenten glutenpoeder kan letterlijk ook wat meer lucht geven.
Het gezondste graan?
Volkorenbrood is brood waarin de gehele graankorrel in zijn natuurlijke verhouding is verwerkt. Goed om te onthouden: er is geen ‘gezondste’ volkorengraan. Alle granen hebben, wanneer ze in hun geheel worden bewaard of gebruikt, unieke eigenschappen die passen binnen een gezond voedingspatroon. Elke volkoren biedt een eigen mix aan voedingsstoffen. Wilt u meer weten over specifieke granen? Hieronder vindt u informatie over haver, gerst, rogge, spelt, gierst, teff, andere oude granen en pseudogranen.