Brood volop in de media

Afgelopen weken was er in de media veel aandacht voor brood: in het AD, op EditieNL en het NRC bracht een volledige brood-special. De berichten waren mede aangewakkerd door het persbericht ‘Brood komt terug in de gratie’ dat wij in sept uitbrachten vanuit de broodcampagne. De verhalen zijn kritisch, maar dragen wel bij tot het bewustzijn over het eten van brood.

 

Artikelen

5 Positieve dingen die u klanten kunt vertellen

 1. Brood wordt weer meer en meer gegeten
  nadat het jarenland werd gezien als het Grote Kwaad – je werd er dik van, het was slecht voor je gezondheid e.d. De broodconsumptie is gestegen van 50,1 kilo per persoon in 2017 naar 50,6 kilo per persoon in 2019.

 2. Brood is lekker, gezond, vers, veelzijdig én makkelijk.
  Al deze eigenschappen zorgen voor een groeiende fanbase, want het zijn dé redenen voor mensen om weer meer brood te gaan eten .

 3. Gezondheid speelt een steeds belangrijker rol bij het kopen van brood
  (2018 –53,7% | 2019 –55,9% | 2020 –58,2%).

 4. Volkoren staat op één en groeit het hardst.
  Meergranen en bruin staan op twee en drie. Bekijk de Ode aan volkoren.

 5. Rond de 80% van de Nederlanders is het eens met de stelling dat brood gezond is

5 Antwoorden die u kunt geven aan klanten met vragen

De media berichten halen ook een paar hardnekkige negatieve aspecten van brood aan, waaronder koolhydraten, dik worden en gluten. Wellicht komen klanten ook met vragen bij u. Daarom nog even een paar antwoorden op een rij.

 1. Word je dik van brood
  Nee, brood helpt je juist met een gezond gewicht. Vooral brood met veel vezels geeft je een gevuld gevoel en is goed voor je stoelgang. Let wel op te zoet en te vet broodbeleg.

 2. Waarom vallen mensen dan af als ze stoppen met brood
  Mensen stoppen vaak niet alleen met brood, maar eten ook minder pasta, aardappelen, koekjes, frisdranken en tussendoortjes. Daardoor krijgen ze minder energie / calorieën binnen dan ze verbruiken, en daarvan val je af. Dat geldt voor ieder dieet. Koolhydraten vormen een belangrijk aandeel van ons eetpatroon, dus het is logisch dat daarin rigoureus schrappen, effect heeft.

 3. Zijn koolhydraten uit brood slecht voor je?
  Nee, koolhydraten leveren de energie die je hersenen en spieren nodig hebben. Juist producten met veel vezels, zoals volkorenbrood, zijn gezonde bronnen van koolhydraten.
  Lees ook https://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/fabels-over-koolhydraten

 4. Wat is het effect van brood op je bloedsuikerspiegel?
  De energie van broodsoorten met veel vezels, zoals volkoren en brood met zaden en pitten, wordt evenwichtig opgenomen en geeft dus een geleidelijk verloop van de bloedsuikerspiegel.

 5. Zijn gluten slecht voor je?
  Alleen mensen met een glutenovergevoeligheid kunnen graanproducten met gluten beter mijden. Zij kunnen last krijgen van darmklachten of allergische reacties. Voor hen is glutenvrij brood verkrijgbaar. Zomaar glutenvrij eten is niet gezonder, glutenvrije producten bevatten vaak meer suiker, zout en vet en minder gezonde voedingsstoffen.
Terug naar nieuws