Fabels over koolhydraten

Over koolhydraten doen veel fabels de ronde. Ook uw klanten kunnen met vragen bij u komen. Brood en andere bakkerijproducten zijn namelijk rijk aan koolhydraten. Het zou zonde zijn als klanten door deze fabels uw producten laten staan. Hieronder leest u duidelijke antwoorden op veelgehoorde fabels: 

Fabel 1: Koolhydraten maken dik

Nee, overgewicht ontstaat wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Of die calorieën komen uit koolhydraten, vetten of eiwitten die je eet, maakt niet uit. Koolhydraten hebben we nodig. Ze zijn een belangrijke energiebron. Voor een goede gezondheid adviseert de Gezondheidsraad dat 40-70% van de energie uit onze voeding uit koolhydraten moet komen, dit is het meest van alle voedingsstoffen. Vooral volkorenbrood en andere volkorenproducten zijn aan te bevelen. Die leveren de meeste voedingsstoffen. En dragen bij aan je gezondheid op lange termijn.

Fabel 2: Koolhydraten zijn suikers en ongezond

Nee, zo simpel ligt het niet. Grofweg kun je koolhydraten verdelen in ‘suikers’ en ‘zetmelen’. Denk bij suikers aan tafelsuiker in de koffie of producten zoals snoep, koek en gebak. Naast energie leveren deze suikers geen voedingsstoffen, zij dienen daarom met mate gebruikt te worden. Zetmelen zitten van nature veel in meel en bloem en dus ook in brood- en andere graanproducten. Zetmelen zijn een gezondere energiebron dan suikers omdat er meer voedingsstoffen in zitten zoals vezels, vitamines en mineralen. 

Fabel 3: Brood is een dikmaker die je beter kunt mijden

Nee, brood wordt, net als pasta en rijst juist gezien als goede energiebron. Die bovendien veel gezonde voedingsstoffen levert, als vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Natuurlijk geldt voor alles, dat als je er te veel van eet, je er dik van kunt worden. Maar, bij het volgen van de aanbevolen hoeveelheden brood van het Voedingscentrum en kiezen van de juiste hoeveelheid en het juiste soort beleg, dan word je van brood zeker niet dik! 

Er wordt wel eens gezegd: Je kunt voldoende koolhydraten halen uit fruit, groenten, zaden en pitten. Fruit en groente zijn natuurlijk prima, maar om daar voldoende koolhydraten uit te halen, moet je er kilo’s van eten per dag.

Fabel 4: Een dieet met weinig koolhydraten is de enige manier om af te vallen

Een dieet met weinig koolhydraten kán een manier zijn om op korte termijn af te vallen, maar het is niet de enige manier. Uiteindelijk gaat het er om dat je minder calorieën binnenkrijgt, door kleinere hoeveelheden te eten. Ook beweging is belangrijk bij afvallen.

Fabel 5: Van koolhydraten krijg je diabetes (suikerziekte)

Nee, koolhydraten op basis van hele granen zoals volkorenbrood zijn een zeer goede, onmisbare energiebron. Sterker nog, ze verkleinen juist de kans op het ontstaan van diabetes type 2 en andere welvaartsziekten.

Het veel en vaak eten van toegevoegde suikers met weinig vezels geeft wél meer kans op overgewicht; en overgewicht gaat op zijn beurt gepaard met een hoger risico op diabetes type 2.

Fabel 6: Wat je na achten eet blijft plakken

Nee, dit maakt niet uit. Hier geldt ook dat iemand dik wordt als er langere tijd meer gegeten wordt dan verbruikt. Het is af te raden om vlak voor het slapengaan teveel of te zwaar te eten, dit kan de nachtrust verstoren. 

Wilt u klanten bedienen die toch voorkeur hebben voor minder koolhydraten? Dat kan! Lees meer over brood met verlaagd koolhydraatgehalte >>

Zsuzsan Proos

Kennisspecialist voeding & gezondheid

z.proos@nbc.nl
0317 47 12 12
Zsuzsan Proos

Kennisspecialist voeding & gezondheid

z.proos@nbc.nl
0317 47 12 12

Gerelateerde diensten

Voedingswaarde analyse
Overweegt u om de voedingswaarde van uw brood- of banketproduct door een erkend laboratorium te laten bepalen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u bij het vinden van de juiste partij.
Lees meer
NBC en NBA KennisWorkshops
Een goed product verkopen alleen is niet voldoende. U zult uw klant moeten overtuigen van uw meerwaarde. En daar hebben uw winkel- en productiemedewerkers een groot aandeel in. De kennisworkshops van NBC en NBA vertalen lastige materie naar praktische informatie waar uw medewerkers de klant met alle zekerheid te woord kunnen staan.
Lees meer
NBC Fresh Up online kennis
Een goed product verkopen alleen is niet meer voldoende. U zult uw klant nog beter moeten overtuigen van uw meerwaarde. En daar hebben uw winkelmedewerkers een groot aandeel in. Zij vertegenwoordigen immers uw bedrijf, elke dag weer. Met NBC Fresh Up zorgt u dat uw winkelmedewerkers alle basiskennis in huis hebben!
Lees meer
Lokaal marktonderzoek
Wat vinden klanten van uw personeel, winkel, assortiment, prijzen en communicatie? Weet u om welke redenen zij uw producten kopen? Weet u hoeveel klanten bij u in de winkel komen en hoeveel meer klanten u kunt bereiken binnen uw verzorgingsgebied? Wat vinden klanten van uw personeel, winkel, assortiment, prijzen en communicatie? Weet u om welke redenen zij uw producten kopen? Met Lokaal Marktonderzoek heeft u een uitstekend beeld.
Lees meer