Brood met minder koolhydraten

Er zijn specifieke diëten die uitgaan van een koolhydraatarme voeding. De laatste jaren komt een koolhydraatarme voeding steeds vaker in het nieuws. Het Atkins-dieet, het Montignac-dieet en Dr. Frank-dieet komen neer op een eetpatroon met veel vet en eiwit en weinig koolhydraten (suikers, zetmeel en voedingsvezel). Brood, graanproducten, aardappelen, rijst en pasta zijn in deze diëten verboden of (in de vervolgfase) zeer beperkt toegestaan. In de praktijk leidt een koolhydraatarm dieet er helaas vaak toe dat men door de lage consumptie van fruit en graanproducten onder andere te weinig voedingsvezel binnen krijgt.

Voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, kan brood met een verlaagd koolhydraatgehalte een middel zijn om binnen dit dieet toch nog voldoende voedingsvezel binnen te krijgen. Wij adviseren daarom om bij de ontwikkeling van koolhydraatarm brood juist vezelrijke ingrediënten te gebruiken, zoals peulvruchten, noten en zaden. Zo kan het tekort van vezels deels worden opgevangen.

Wettelijke eisen

  • Brood mag nooit verkocht worden als koolhydraatarm. Wettelijk gezien mag je brood met minder koolhydraten alleen verkopen als “brood met een verlaagd koolhydraatgehalte” of “brood met minder koolhydraten.
  • Voorwaarde is dat er tenminste 30% minder koolhydraten in zitten dan een vergelijkbare gangbare broodsoort.
  • NIEUW: Het percentage van de koolhydraatverlaging én de (categorie) producten waarmee vergeleken wordt, moeten daarbij worden vermeld. 

Hoeveel koolhydraten?
Een gemiddelde normale broodsoort bevat tussen de 40 en de 55 gram koolhydraten per 100 gram. Bruin, volkoren en meergranenbrood zitten dichter bij de 40 gram en wit brood dichter bij de 50 gram/100 gram. De hoeveelheid koolhydraten in brood met een verlaagd koolhydraatgehalte hangt sterk af van de gebruikte receptuur varieert in de praktijk van 15-30 gram/100gram. 

Als u een dergelijk brood in uw assortiment heeft raden wij u altijd aan om het koolhydraatgehalte te berekenen op basis van de eigen receptuur of, nog beter, te laten analyseren in een laboratorium. Alleen dat kunt u er zeker van zijn dat uw brood voldoet aan de wettelijke eisen.

Over de effectiviteit van een koolhydraatbeperkt dieet is het Voedingscentrum voorzichtig. Sommige mensen zijn heel positief over het dieet en zijn ervan afgevallen. Ook onderzoek toont positieve effecten op gewichtsverlies. Maar het is onduidelijk of dit op lange termijn ook geldt.

Speciaal koolhydraatarm brood is ook niet beter dan normaal vezelrijk brood, zoals volkorenbrood. Klanten die een koolhydraatarm dieet willen volgen, kunt u brood met een verlaagd koolhydraatgehalte adviseren, of een 'gewoon' volkorenbrood. Volkorenbrood en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum blijven een goed advies voor klanten die op hun gewicht willen letten.

Een grote misvatting is dat brood met minder koolhydraten ook automatisch minder calorieën bevat. Brood met een verlaagd koolhydraatgehalte heeft weliswaar minder koolhydraten, maar bevat nagenoeg net zoveel calorieën als gewoon brood. Dit komt door het hogere eiwit- en vetgehalte. Overigens zijn dit wel vooral de goede onverzadigde vetten. 

In de meeste gevallen is een deel van het tarwemeel in deze broodsoorten vervangen door sojameel omdat dit een hoger eiwitgehalte en een lager koolhydraatgehalte heeft. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van extra olie of margarine en/of ingrediënten die van nature een hoog voedingsvezel en vetgehalte hebben zoals lijnzaad en zonnebloempitten.

 

Theoretisch gezien zorgt het hogere gehalte aan voedingsvezel en eiwitten in deze broodsoorten voor een vol gevoel, waardoor je minder trek krijgt in snoepen en snacken tussendoor. Onderzoeken met brood die dit ook aantonen zijn er echter niet. Hier mogen daarom ook geen claims over gemaakt worden.

Gerelateerde diensten

Hulp bij etikettering
Op 13 december 2014 zijn nieuwe regels van kracht gegaan rond de etikettering van levensmiddelen. Dat heeft nogal wat gevolgen voor u als bakker waarbij u alle hulp goed kunt gebruiken. Het NBC staat u graag bij!
Lees meer
SpecsPlaza
Consumenten hebben een toenemende behoefte aan kennis over voedsel en de ingrediënten daarvan. Ook vanuit de overheid worden steeds meer regels opgesteld om via bijvoorbeeld een etiket de juiste productinformatie te verstrekken. Het etiketteren van voorverpakte producten is bovendien verplicht. Ook voor onverpakte producten zijn de regels in december 2014 verscherpt. SpecsPlaza helpt u daarbij.
Lees meer
Productontwikkeling
Het ontwikkelen van nieuwe innovatieve producten kan praktische uitdagingen met zich meebrengen. Het NBC biedt u de helpen de hand.
Lees meer
Voedingswaarde analyse
Overweegt u om de voedingswaarde van uw brood- of banketproduct door een erkend laboratorium te laten bepalen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u bij het vinden van de juiste partij.
Lees meer