Volkoren en gezondheid

Iedereen weet dat volkoren gezond is. Maar waarom is dat precies? Wat voor effecten hebben deze voedingsstoffen in de hele graankorrel op de gezondheid? En wat mag ik mijn klant daarover vertellen?

Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel, waarin alle onderdelen van de graankorrel in zijn natuurlijke verhouding zijn verwerkt. Volkorenmeel bevat dus alle voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. De graankorrel bestaat uit de kiem, het meellichaam en de zemel:

- de kiem is het begin van het nieuwe plantje en bevat ondermeer belangrijke onverzadigde vetten, mineralen zoals ijzer, B-vitamines en antioxidanten;
- het meellichaam is de voedselvoorraad voor het zaadje en bevat voornamelijk koolhydraten en eiwit;
- de zemel is de vezelrijke schil die het zaadje beschermt en bevat voedingsvezels, mineralen, vitamines en een veelheid aan andere bioactieve stoffen zoals flavonoïden en carotenoïden.

Hoewel het u vast niet is ontgaan dat volkoren en graanvezels gezondheidseffecten met zich meebrengen, levert onderzoek hiernaar steeds vernieuwende inzichten. 

Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

l.van.zonsbeek@nbc.nl
0317 47 12 12

Naar het brede effect van volkoren op de gezondheid zijn veel studies gedaan. Deze studies tonen aan dat er een verband bestaat tussen volkoren en een verlaagd risico op het krijgen van een aantal (chronische) ziekten. Kort samengevat tonen deze studies aan dat mensen die veel volkorenproducten eten:

- een positief effect ondervinden op de werking van de darmen en de stoelgang; 
- een verlaagde kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten; 
- een verlaagd risico op dikke darmkanker hebben en mogelijk ook een verlaagd risico op andere typen kanker (zoals maag- en slokdarmkanker); 
- een verlaagde kans hebben op het krijgen van diabetes type 2. 

Als bakker mag je de laatste drie punten echter niet aan je klant vertellen of op je verpakking of website communiceren. De drie laatst genoemden zijn medische claims op het moment dat het aan je product wordt gekoppeld. Medische claims zijn beweringen of toespelingen over het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte van de mens. Deze zijn voor levensmiddelen verboden.

Er is een register met positief beoordeelde gezondheidsclaims. Over vezelrijke producten (zoals volkorenbrood) mag u zeggen dat ze een positief effect hebben op de werking van de darmen en de stoelgang. Indien een product per 100 gram 6 gram of meer voedingsvezels uit tarwe, rogge, haver en gerst bevat (zoals in volkoren tarwebrood) mag u deze gezondheidseffecten communiceren aan uw klant. Daarnaast kunt u uw klant vertellen dat 6 a 7 sneetjes volkorenbrood per dag uitstekend past binnen een gezond voedingspatroon.

Onafhankelijke organisaties zoals het Voedingscentrum hebben meer ruimte om over gezondheidseffecten te communiceren. Als bakker kunt u dus verwijzen naar het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum stelt dat volkorenbrood past binnen een gezond voedingspatroon. Gezond eten vormt samen met voldoende bewegen de basis voor een gezond gewicht en lichaam. En dat zorgt weer voor een kleinere kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en een aantal vormen van kanker. Ook brood.net geeft de consument duidelijke informatie over brood en gezondheid.

Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

l.van.zonsbeek@nbc.nl
0317 47 12 12