Consumentenvraag: past brood in een veganistisch dieet?

Consumenten zijn steeds bewuster bezig met gezonde voeding en duurzame producten; minder vlees, minder suiker en meer plantaardige producten. Ook het veganistisch dieet (vegan) komt steeds vaker ter sprake. In een veganistisch dieet komen geen dierlijke producten voor: geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing en E-nummers van dierlijke oorsprong. Plantaardige producten, zoals groente, fruit, noten en volkorenproducten hebben de hoofdrol in een veganistisch dieet. Dus ook ‘gewoon’ brood past in een veganistisch dieet!

Brood past binnen een veganistisch dieet

‘Gewoon’ brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium. In hartige en zoete broodjes kunnen wel dierlijke producten voorkomen, zoals ei en boter. Kaasbroodjes, croissants en slagroomtaartjes (o.a.) zullen veganisten daarom niet consumeren. E-nummers van dierlijke afkomst die in brood voor kunnen komen zijn E322, E470 t/m E472f en E481 t/m E483. Dit is terug te vinden in de ingrediëntenlijst of kan nagevraagd worden aan het winkelpersoneel. Vergeet daarom niet uw winkelpersoneel mee te nemen in de ontwikkelingen en uitleg te geven over de ingrediënten van het assortiment. Het winkelpersoneel is namelijk de link met de consument en kunnen helpen bij de zoektocht naar lekker en gezond brood.

En brood met gist dan?

Veganisten eten wél brood gemaakt met gist. Gisten zijn micro-organismen, een soort schimmels, die worden gebruikt voor het fermenteren van deeg en dat komt het rijzen van het brood ten goede. Maar omdat het eencellige organismen zijn, behoren deze niet tot het dierenrijk. Veganisten kunnen daarom zowel gist- als desembrood eten.

Volkorenassortiment

Naast plantaardig, is robuust brood van zuurdesem en lokale granen erg in trek. En het liefst met een gezonde, hippe en duurzame uitstraling. Dat betekent dat er genoeg kansen liggen voor de bakkerijsector om te innoveren. Bovendien kiezen steeds meer consumenten voor volkorenbrood. Meerdere varianten van volkorenbrood aanbieden, is daarom een goed idee. Hoe u het volkorenassortiment kan uitbreiden, leest u hier.