Wetenschap schaart zich achter volkoren

Met de toenemende interesse van de consument voor gezond eten, zijn basisvoedingsmiddelen zoals brood een makkelijk doelwit geworden voor partijen die hun visie over gezondheid bij het grote publiek willen opleggen. Neem de recente verschijningen van dieetboeken als ‘De Voedselzandloper’ en ‘Broodbuik’. Maar ook op blogs en Facebook is te lezen hoe onder meer brood wordt afgeschilderd als dik makend en zelfs ‘giftig’. Tarwe is hierin dan ook de grootste ‘boosdoener’. De consument is in verwarring. En dat terwijl de wetenschap steeds meer overtuigd raakt van de goede eigenschappen van volkoren.

Voor een gezondheidsclaim op volkoren is nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs. Daar wordt momenteel wereldwijd aan gewerkt. En toch spreekt een aantal vooraanstaande wetenschappers zich nu al openlijk uit over de gezonde eigenschappen van brood die steeds duidelijker worden.

In het artikel ‘Maakt volkoren brood alleen maar dikker? Kletskoek!’, ontkrachtte Hoogleraar voeding en gezondheid aan de universiteit in Wageningen, Frans Kok vorig jaar al een aantal mythes. Ook wetenschappers aan de Universiteit van Maastricht zoals hoogleraar Fred Brouns en Vincent van Buul betogen uitgebreid in het voordeel van tarwe in hun publicatie ‘Effecten van tarweconsumptie op onze gezondheid’.

Na het succes van de branche brede volkorencampagne heeft het NBC samen met een aantal partners het initiatief genomen om de gezondheidsclaim van brood nog sterker te onderbouwen en daarmee te werken aan een positief imago van brood. Het gaat om Topsectoren onderzoek  met de thema’s gezondheid en overgewicht.

De projecten binnen de Topsectoren worden tot en met 2016 mede gefinancierd door de overheid. Die ziet dan ook het belang in van onderzoek naar de gezondheidsaspecten van brood - en daarmee de onderbouwing ervan.  Het betreft de volgende onderzoeken:
Het verzadigingseffect aantonen van brood (een onderbouwing dat brood juist geen dikmaker is)
Verdere onderbouwing van gezondheid volkoren
Ontwikkeling methodes gedragsverandering om overgewicht tegen te gaan

Terug naar nieuws