Volkoren graanproducten helden van Schijf van Vijf

Gisteren heeft het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. Daarin hebben volkoren graanproducten een nog prominentere plek gekregen. De nieuwe Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat de essentie van gezond eten laat zien. Welke broodsoorten worden wel / niet aanbevolen? 

Volkoren- en bruinbrood in de basis
Volgens het Voedingscentrum is het eten van volkorenbrood en andere volkorenproducten een makkelijke manier om elke dag voedingsvezels, ijzer, jodium en B-vitamines binnen te krijgen. Ook geeft het Voedingscentrum aan dat je met 3 volkoren boterhammen per dag het risico op hart- en vaatzietken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker verkleint.

Bekijk de nieuwe Schijf van Vijf op de website van het Voedingscentrum 

Het Voedingscentrum heeft berekend dat als mensen brood weglaten het (haast) onmogelijk is om de misgelopen voedingsstoffen binnen te krijgen via andere voedingsproducten. 

Naast volkorenbrood zit ook bruinbrood in de Schijf van Vijf. Daarbij adviseert het Voedingscentrum consumenten om bruinbrood te kiezen dat voor tenminste 4,5 gram vezels bevat per 100 gram brood. Als bakker kunt u zelf kijken hoe uw bruinbrood scoort qua vezelgehalte.

Kansen voor de bakker
De nieuwe Schijf van Vijf biedt volop kansen voor de bakker. Naast volkorenbrood, maken ook bruinbrood, volkoren krentenbrood en volkoren mueslibrood onderdeel uit van de Schijf van Vijf.

Wat met witbrood en andere broodsoorten?
Witbrood en wit krentenbrood zitten niet in de Schijf van Vijf, maar zijn als afwisselingsproduct opgenomen. Wat overigens niet wil zeggen dat het ongezond is, want ook witbrood levert energie, en voedingsstoffen en voedingsvezels, alleen niet zoveel als volkoren- en bruinbrood. Witbrood past af en toe in een dagmenu. En mag daarmee wel vaker gekozen worden dan een croissant, krentenbol, beschuit of sneetje suikerbrood.

Aantal sneetjes per dag
De aanbeveling van het aantal sneetjes brood verschilt per persoon en zit voor bijvoorbeeld voor volwassen mannen (tot 50 jaar) op 6-8 sneetjes en volwassen vrouwen (tot 50 jaar) op 4-5. Waarbij het Voedingscentrum aangeeft dat er binnen de categorie graanproducten volop gevarieerd kan worden, bijvoorbeeld door ook roggebrood, volkoren mueslibol of knäckebröd te nemen. Het Voedingscentrum heeft hiervoor een duidelijke online tool ontwikkeld waarbij de consument voedingsadvies op maat krijgt op basis van geslacht en leeftijd. 


Terug naar nieuws