Nederlanders eten meer brood

Volumestijging van 3,5% in eerste helft van 2019

Persbericht

Wageningen - Nederlanders eten weer meer brood, zo blijkt uit actuele cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). In de eerste helft van 2019 is een stijging van 3,5% in het volume van brood te zien, gemeten ten opzichte van dezelfde periode in 2018. En dat is voor het eerst in 10 jaar.

Het stijgende volume van brood is mede te danken aan de vele aandacht voor brood in de media. Zo is er de collectieve broodcampagne ‘Brood uit Europa – Goed Verhaal’, gerealiseerd met steun van de Europese Unie. Daar komt bij dat volkorenbrood één van de helden is uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Beter imago

Het NBC meet samen met onderzoeksbureau GfK elk jaar het imago rondom brood in de Broodenquête van het NBC. Uit de broodenquête van dit jaar blijkt dat het imago van brood sterk is verbeterd. Zo gaven Nederlanders in de enquête smaak, voedingswaarde en de hoeveelheid voedingsstoffen in brood als voornaamste redenen om brood te consumeren. Daarnaast zijn steeds meer mensen op zoek naar een gezonde levensstijl en zien zij brood als een belangrijk onderdeel daarvan. Bart Dobbelsteen, algemeen directeur Goedhart Holding BV: “Wij bakken al sinds 1895 dagelijks brood & specialiteiten. We zijn natuurlijk heel enthousiast dat het imago rondom vers brood positief is. Als bakkers in Nederland staan wij voor voedzaam, vers en lekker, argumenten die aansluiten bij de wens van consumenten.”

Ander eetgedrag

Dat brood populair is, ziet NBC ook in de sterke groei van het aantal verkooppunten. Zo is het aantal lunchrooms en broodjeszaken in drie jaar tijd toegenomen tot boven de 3500, wat een stijging is van 25%. Dobbelsteen: “Je ziet het consumptiegedrag van brood veranderen, consumenten eten vaker buitenshuis en creëren meerdere broodmomenten op een dag. Met name voor tussendoor, tijdens de lunch, het diner en de borrel zien we brood steeds vaker terug. Als bakkerijsector spelen we daarop in met lekkere en voedzame innovaties.” Deze toename is toe te schrijven aan jongeren die vaker buitenshuis eten dan ouderen. Ook eten jongeren minder vaak op traditionele momenten van de dag brood, zoals tijdens het ontbijt of de lunch. Zij consumeren brood op andere eetmomenten, zoals in de avond of tussendoor in de ochtend.

Verwachte stijging

Op basis van het NBC Broodmodel, waar zowel de markt voor het thuis eten en buitenshuis eten is meegenomen, verwacht NBC over heel 2019 een stijging van het broodvolume van minimaal 2% en maximaal 4%. Hierbij gaat NBC ervan uit dat er de ingezette volumestijging zich de komende jaren blijft doorzetten.

Download het persbericht hier.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij Elice Verbunt (NBC) via Tel: 0317-471283 / Mailto:e.verbunt@nbc.nl

Terug naar nieuws