Het Nationaal Schoolontbijt steunt bij 14e editie Jantje Beton

 

Wageningen, 12 september 2016 – Elk jaar kiest Het Nationaal Schoolontbijt een goed doel. Dit jaar is dat Jantje Beton. Tijdens de 14e editie van het grootste educatieve ontbijtevenement van Nederland gaan op 2.720 basisscholen ruim 520.000 leerlingen samen ontbijten. Schoolklassen in het hele land brengen in de week van 7 tot en met 11 november ook hun burgemeester een ontbijtje op het stadhuis. Met deze ontbijtjes, lesmateriaal over ontbijten en aandacht voor Jantje Beton laat Het Nationaal Schoolontbijt zien dat eerst gezond ontbijten en daarna lekker buiten bewegen een goed begin van de dag is. 


Samen met kinderen zorgt Jantje Beton voor avontuurlijke speelbuurten, gezonde schoolpleinen en uitdagende speelplekken. Goede voeding en vrij buitenspelen en bewegen zijn belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van kinderen; juist nu blijkt dat 80% van de kinderen onvoldoende beweegt. Jantje Beton stimuleert gemeenten en professionals om te zorgen voor voldoende uitdagende speelruimte in de directe woonomgeving van kinderen en betrekt daar de kinderen zelf bij. De donatie aan Jantje Beton komt tot stand door de symbolische bijdrage van gemeenten die deelnemen aan Het Nationaal Schoolontbijt. Jantje Beton gebruikt het geld voor kwetsbare kinderen voor wie buitenspelen niet vanzelfsprekend is. 

Meer bijzondere ontbijtjes 
Aan Het Nationaal Schoolontbijt nemen dit jaar meer scholen en scholieren deel dan ooit. In totaal genieten ruim 520.000 kinderen van een gezond ontbijt en ontdekken ze met speciaal lesmateriaal het belang hiervan. Voor het eerst doen bij deze 14e editie ook scholen mee op de Benedenwindse Eilanden Aruba en Bonaire. Naast de ontbijtjes op scholen en stadhuizen kent de ontbijtweek in november traditiegetrouw een bijzondere officiële opening op maandag. Op woensdag vindt weer het Binnenhofontbijt plaats met kinderen en leden van de Eerste en Tweede Kamer en op vrijdag een afsluitend Burgemeestersontbijt.

Meer variatie in gezond ontbijtpakket
Net als vorig jaar bestaat het ontbijt uit volkorenbrood, tarwebolletjes, krentenbollen, halvarine, fruitstroop, smeerbare kaas, jam, 30+ kaas, halfvolle melk, fruit en groente. Bij deze 14e editie is het pakket verder uitgebreid met halfvolle yoghurt, biologische muesli en thee. Voor de kinderen met glutenovergevoeligheid zitten er weer glutenvrije crackers in het pakket. Het ontbijtpakket voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het Voedingscentrum. Ook Jongeren Op Gezond Gewicht, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging steunen wederom het initiatief. Daarnaast is Het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School, de aanpak die met advies en activiteiten scholen structureel helpt om de gezondheid van hun leerlingen te verbeteren. 

Terug naar nieuws