Gezondheidsclaim volkoren weer een stap dichterbij – deel 2

Topsectorenproject ‘gezond blijven’ van start gegaan

De afgelopen jaren zijn we als bakkerijbranche steeds meer te weten gekomen over de gezondheidsaspecten van brood. Bijvoorbeeld over de positieve effecten op de gezondheid door het eten van volkorentarwegranen. Europese wetgeving staat echter niet toe dat u in de winkel op productniveau zomaar uitspraken doet over deze vermeende gezondheidsvoordelen. Om in de toekomst specifieker te kunnen communiceren met klanten over de gezondheidsvoordelen van brood, participeert NBC namens de brancheorganisaties NBOV en NVB in een door de overheid gesubsidieerd onderzoeksproject.

Gezond blijven
Ons lichaam is continu aan het werk om zijn balans in allerlei fysiologische processen te herstellen. Er bestaan sterke aanwijzingen dat het eten van volkorentarwebrood helpt je gezondheid in balans te houden. Het helpt je lichaam om flexibel om te gaan met de uitdagingen waaraan het de hele dag wordt blootgesteld. Maar voordat u dit ook mag gebruiken als verkoopargument richting uw klant, verlangt de European Food Safety Authority (EFSA) aanvullend onderzoek.

Onderzoek naar het effect van voeding en de relatie hiervan met gezond blijven, is een complex en tijdrovend proces. Veel onderzoek wordt bijvoorbeeld uitgevoerd bij mensen die al iets lichamelijks mankeren. Terwijl er zelden onderzoek naar gezond blijven is uitgevoerd in gezonde mensen. Onderzoekers van TNO, de universiteiten van Wageningen en Groningen en onder andere NBC, werken samen aan het meten van gezondheidsbevorderende effecten van volkorenbrood en diverse voedingsstoffen in gezonde mensen. De nieuwe inzichten hebben betrekking op het definiëren van gezondheid in termen van ‘veerkracht’, dat wil zeggen de flexibiliteit van het lichaam om om te gaan met dagelijkse uitdagingen.

Wat het extra interessant voor de bakkerijbranche maakt, is dat er getest gaat worden met volkorenbrood. Hiermee worden er direct gegevens verkregen over het effect van volkorenbrood op het behoud van een gezond lichaam. Het project is verdeeld in 2 fasen en zal in totaal ongeveer 3 jaar duren. In de eerste fase gaan de partijen samen kennis verzamelen en keuzes maken voor de studie met gezonde mensen, die in de tweede fase zal plaatsvinden.

De resultaten die behaald worden met deze nieuwe onderzoeksmethode zullen in de toekomst meegenomen worden om te komen tot een gezondheidsclaim aanvraag voor de verbetering van de veerkracht als een gezondheidsvoordeel van het eten van volkorenbrood. 

Terug naar nieuws