Geen mensenhaar in Nederlands brood

Reactie naar aanleiding berichtgeving Keuringsdienst van Waarde

Update 6 februari: NEBAFA (grondstofleveranciers) laat weten dat al haar leden plantaardige L-cysteïne gebruiken. Lees het gehele persbericht: http://www.nebafa.nl/nieuws.html

In de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde van donderdag 6 februari werd geïnsinueerd dat er mensenhaar in brood verwerkt is. Zo verschenen er ook diverse krantenberichten vooruitlopend op de uitzending. Het betreft hier het gebruik van L-cysteïne (E920) en de afkomst daarvan. De Keuringsdienst van Waarde zegt bewijs te hebben dat enkele Chinese fabrikanten verzwijgen dat zij voor de productie van L-cysteïne voor de Nederlandse markt toch mensenharen gebruiken.

Het NBC heeft nauw contact gehouden met de NEBAFA. De NEBAFA heeft hierop direct zijn verantwoordelijkheid genomen. Naar aanleiding van persvragen aan het NBC is Cees Hack als woordvoerder aangesteld richting de landelijk pers.

De Nederlandse bakkerijen werken met grondstoffen van leveranciers die hoge standaarden hanteren op gebied van kwaliteit en voedselveiligheid. Deze leveranciers zijn georganiseerd in NEBAFA, de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen. Met regelmaat vindt er overleg plaats tussen brancheorganisaties van bakkerijen en de NEBAFA om te komen tot verdere optimalisatie in de bakkerijketen op gebied van voedselveiligheid en kwaliteit.

NEBAFA heeft laten weten dat geen van hun leden nog L-cysteïne gebruikt van dierlijke oorsprong. Op de website van het NBC (NBC.nl) kunnen bakkers de meest recente Q&A over dit onderwerp bekijken en downloaden. Het Voorlichtingsbureau Brood zal de consument voorzien van de juiste informatie via sociale media en de website brood.net.

Terug naar nieuws