Eerste Meesters Boulanger van Nederland geïnaugureerd


Het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen was woensdagavond 2 oktober het toneel van de inauguratie van de eerste Nederlandse Meesters Boulanger. Na maanden van intensieve voorbereiding zijn Robèrt van Beckhoven, Wietse Schiere, Peter Bienefelt en Hiljo Hillebrand erin geslaagd een internationale Examencommissie te overtuigen van hun kennis, passie, vakmanschap en visie op hun vakgebied. Deze bakkers mogen als eerste in Nederland de titel Meester Boulanger dragen.

Uit handen van de voorzitter van de Examencommissie Gerard Verkerke kregen de vier kersverse Meesters de officiële gouden ‘Meesterspeldjes’ opgespeld. De drie examendagen - die op 30 september t/m 2 oktober bij het Nederlands Bakkerij Centrum plaatsvonden - vormden de ‘finale’ van een intensief examentraject. In de voorgaande maanden werden de portfolio’s en schriftelijke uitwerkingen van de praktijkopdracht al beoordeeld door een Theorie Examencommissie.

De presentatie van de inauguratie lag in handen van Meester Patissier, Meesterkok en 24Kitchen boegbeeld Rudolph van Veen. “De Meestertitel Boulanger is een stimulans voor persoonlijke en collectieve ontwikkeling” aldus Van Veen, die zijn beroepsbroeders deze uitzonderlijke prestatie zag neerzetten.

Wereldklasse bevestigen en uitdragen
De titel Meester Boulanger is de hoogste waardering voor het bakkerij-ambacht, zoals de M.O.F. in Frankrijk. En getuigt niet alleen van wereldklasse op het vakgebied, maar ook van visie en het doorvoeren van innovatie. Het doel van het Examen is om het hoge niveau van de Nederlandse Bakkerij te bevestigen en uit te dragen.

Het Examen volgt na een geslaagde eerste editie van het Meesterexamen Patissier in 2010, waarbij Rudolph van Veen en Robèrt van Beckhoven hun titel Meester Patissier behaalden. Van Beckhoven is uitgelaten over zijn tweede Meestertitel binnen de bakkerijbranche. “Dit is werkelijk geweldig!”, zo vat Van Beckhoven kort maar bondig samen.
Het volgende Meesterexamen Boulanger staat gepland voor 2015. Dan zal de volgende lichting kandidaten zich bewijzen. In 2014 zal het volgende Meesterexamen voor Patissiers georganiseerd worden.

Terug naar nieuws