Broodprijs gaat stijgen

P E R S B E R I C H T

WAGENINGEN, 12 november 2018 - De prijs van brood gaat de komende maanden met zeven tot tien procent stijgen. Dat verwacht het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), het kennis- en adviescentrum voor de bakkerij. De belangrijkste oorzaak voor deze stijging is de btw-verhoging van zes naar negen procent per 1 januari 2019. Daarnaast maken hogere grondstofprijzen (tarwe) en toenemende loon- en transportkosten het onvermijdelijk dat deze kosten in de prijs van het eindproduct worden doorberekend. 

Prijsverhoging onontkoombaar

Consumenten gaan de komende maanden tenminste zeven procent meer betalen voor een brood. Dat heeft verschillende oorzaken. De overheid verhoogt de btw op voedingsmiddelen met drie procent. Grondstoffen zoals tarwe zijn vanwege de warme en droge zomer met 25 procent gestegen. Tevens zijn de loonkosten toegenomen en stijgen de transportkosten door hogere brandstofprijzen en toegenomen loonkosten. Dit alles zal leiden tot een hogere broodprijs.

Brood goedkoop ten opzichte van andere producten

Flip van Straaten, directeur van NBC: ”Door alle ontwikkelingen ontkomt de sector er niet aan om de broodproducten duurder te maken. Dit zal betekenen dat consumenten 10 tot 30 cent meer betalen voor een brood. Toch is het belangrijk om te beseffen dat ondanks deze aankomende prijsstijging brood in Nederland nog steeds erg goedkoop is ten opzichte van andere basisvoedingsmiddelen. Brood past uitstekend in een modern en gezond voedingspatroon, en met de enorme variëteit aan broodsoorten is er voor elk wat wils.”

Over NBC

NBC is een kennis- en adviesorganisatie voor de bakkerij en andere foodbedrijven. Het levert diensten op gebied van productkeuring, bakkerij advies, preventie & gezondheid, hygiëne, marketing en voorlichting. Daarnaast organiseert NBC grote broodcampagnes zoals Brood Goed verhaal in zowel Nederland als België, en is betrokken bij een aantal internationale onderzoeksprojecten op het gebied van brood en gezondheid.

***

Noot voor de redactie, niet voor publicatie.
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met
Nederlands Bakkerij Centrum
Elice Verbunt
T_0317 47 12 12
E_communicatie@nbc.nl

Terug naar nieuws