Besmette eieren in de keten?

 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het eten en gebruik van eieren van meerdere pluimveebedrijven, vanwege de aanwezigheid van de schadelijke stof fipronil. Fipronil is een anti-luizenmiddel dat niet gebruikt mag worden in pluimveesector. Toch is fipronil in eieren aangetroffen. Hierdoor is onrust ontstaan onder consumenten alsook onder bedrijven die eieren verwerken. Met dit nieuwsbericht informeren wij u als bakkerij in hoeverre dit bakkerijproducten treft – volgens de nu bekende informatie – en welke acties u nu kunt ondernemen.

 

Volg de NVWA updates

Het onderzoek van de NVWA bij de mogelijk besmette pluimveebedrijven is nog in volle gang. De NVWA verwacht in de loop van deze week de analyseresultaten van alle 600 genomen monsters beschikbaar te hebben. Houd dus de berichtgeving op de NVWA website in de gaten. De lijst van coderingen op de NVWA website wordt steeds bijgewerkt, wanneer nieuwe onderzoeksresultaten binnen zijn. Belangrijk dus om de komende dagen de website te volgen.

 

Check uw voorraad eieren

NBC raadt u aan de eieren te controleren die op voorraad staan, met de coderingen gegeven op de NVWA site. Goed om te weten is dat op de plaats waar in de code een X staat, elk cijfer kan staan. Indien u met fipronil besmette eieren heeft, mag u deze niet (meer) gebruiken.

 

Contact toeleverancier

Leveranciers van eieren en eiproducten zijn verantwoordelijk hun afnemers te informeren als zij besmette eieren / eiproducten hebben uitgeleverd. NBC adviseert dan ook in contact te blijven met uw toeleveranciers van eieren en grondstoffen waarin eieren verwerkt zijn. Als u een besmette batch in huis heeft en deze reeds gebruikt heeft moet u bij uw leverancier nagaan hoe hoog het fipronilgehalte is, en met uw receptuur berekenen of u boven de aanvaardbare dagelijkse inname zit. Bij deze risicoanalyse kunnen wij u helpen. Let wel, eieren die nu aan u geleverd worden zijn afkomstig van bedrijven die niet zijn geblokkeerd door de NVWA; de kippen en daarmee eieren van die bedrijven zijn niet in aanraking geweest met fipronil en kunt u gerust gebruiken in uw producten.

 

Risico voor bakkerijproducten?

Uit een eerste risico inschatting voor bakkerijproducten - uitgevoerd door FNLI in samenwerking met NVB - blijkt dat de besmetting met fipronil in het ei wel heel hoog moet zijn, wil het in verwerkte producten tot problemen leiden. Voor bakkerijproducten lijkt er – met de informatie nu beschikbaar – geen gevaar voor de volksgezondheid te zijn. Mocht in de komende dagen duidelijk worden dat er wel dermate hoge fipronil waarden worden gevonden, dat het bewerkte bakkerijproducten met ei tot een risicogroep maakt, berichten we u verder.
Terug naar nieuws