Hygiënepunten voor de buitenverkoop

December is bij uitstek dé feestmaand! Op kerstmarkten en winterfairs worden oliebollen, erwtensoep, chocolademelk en andere producten verkocht. Uiteraard bent u ook elk jaar weer druk met de voorbereidingen.. Wees bedacht op extra hygiëne eisen die gelden bij het bereiden of verkopen van producten in een marktkraam, een tent of stand. Wij hebben voor u een lijst met 8 tips opgesteld. 

  1. Zorg dat uw kraam aan de zij- en achterkant is afgeschermd. Voorkom dat door de wind meegenomen vuil of stof uw producten verontreinigt. En voorkom vrije inloop van mensen in de kraam.
  2. Zorg voor een opgeruimde werkplek. Schoonhouden is beter dan schoonmaken! Een schone werkplek werkt prettiger en voorkomt (kruis)besmetting.
  3. Zorg dat er mogelijkheid is om handen (en eventueel gereedschap) te wassen. Een jerrycan met kraan, met zeep en handdoeken is hiervoor toereikend.
  4. Houd de kraam en omgeving schoon door bijvoorbeeld een prullenbak te plaatsen, servetjes op te ruimen en tafels en werkbank te reinigen.
  5. Zorg voor voldoende tangen bij de verkoop van de verschillende producten.
  6. Houd voorraden klein. Beter is om regelmatig aan te vullen.
  7. Maak hygiënisch werken een verantwoordelijkheid van iedereen en maak duidelijke afspraken over wie wat doet. Zo houd je elkaar scherp.
  8. Zorg dat u een map met productinformatie bij de hand heeft. Zodat u ook buiten vragen van klanten over bijvoorbeeld allergene stoffen of ingrediënten kunt beantwoorden.

Gerelateerde diensten

Hygiëne-advies
Hygiëne staat centraal in uw bedrijfsvoering en u werkt volgens de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Maar hoe weet u zeker dat u aan de huidige wettelijke eisen blijft voldoen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u graag met Hygiëne advies.
Lees meer
Hygiënecodecertificering
Stichting Voedsel veiligheidsinspectie Wageningen (SVVW) toetst bedrijven op de Hygiënecode. Deze stichting is belast met de certificering van bedrijven op de Hygiënecode. In dit kader werkt SVVW samen met ISACert; deze geaccrediteerde instelling mag van de Raad voor Accreditatie internationaal erkende certificaten verstrekken.
Lees meer
Hygienetool.nl
Wilt u af van hygiëne registraties op papier? Of er beter zicht op houden of registraties in uw filialen adequaat uitgevoerd en opgevolgd worden? Registraties op orde hebben is belangrijk voor hygiënisch en voedselveilig werken, maar tijdrovend. En een klusje dat er gemakkelijk bij in schiet. De hygienetool.nl, geeft u méér controle op uw hygiëneregistratie in mínder tijd!
Lees meer
Microbiologisch onderzoek
Bent u benieuwd naar de microbiologische waarden van uw brood- en banketproducten? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u om uw producten snel en zorgvuldig te laten analyseren.
Lees meer