
De houdbaarheidsdatum is van belang voor de bewaking van de veiligheid en de kwaliteit van levensmiddelen. De wet maakt bij het vermelden van een houdbaarheidsdatum onderscheid tussen de aanduiding ‘ten minste houdbaar tot (einde)’ - de datum van minimale houdbaarheid (THT) - en ‘te gebruiken tot’ - de uiterste consumptiedatum (TGT) (EU Verordening 1169/2011). Voor veel bakkerondernemers blijkt het een lastige zaak de correcte aanduiding voor het juiste product te gebruiken. Een onjuiste aanduiding kan echter leiden tot een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of tot klachten van uw afnemers.
Op voorverpakte bakkerijproducten hoort in principe altijd een houdbaarheidsdatum te staan. Alleen op dagverse bakkerijproducten is dat niet nodig. Deze zijn namelijk bestemd om binnen 24 uur na bereiding te worden gegeten. Als u de klant duidelijk wilt maken dat het om een dagvers product gaat, kunt u de verkoopdatum (of verpakkingsdatum) op de verpakking vermelden. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Deze vermelding kan namelijk ook als productiecode dienst doen en zo voor de traceerbaarheid worden gebruikt.