Bewaarvoorschrift en gebruiksaanwijzing

Vermelding van een bewaarvoorschrift of gebruiksaanwijzing is meestal niet verplicht.

Het is wel verplicht in de volgende gevallen:

  • Een voorverpakt product moet op een bijzondere manier worden bewaard om de houdbaarheidsdatum te kunnen garanderen (bijvoorbeeld gekoeld, diepvries).
  • Er staat een uiterste consumptiedatum op het product.
  • Zonder aanwijzingen kan de eindgebruiker het product niet op de juiste wijze bewaren of gebruiksklaar Denk aan informatie over het afbakken van voorgebakken producten (tijd, oventemperatuur) of een aanwijzing dat de verpakking verwijderd moet worden voordat het product in de oven of magnetron wordt geplaatst. Misschien is het belangrijk de consument mee te delen dat een product koel, droog of donker bewaard moet worden om verlies van kwaliteit tegen te gaan.
  • Als het product na openen van de verpakking beperkt houdbaar is of op een bijzondere manier bewaard moet worden (denk bijvoorbeeld aan producten die onder beschermende atmosfeer zijn verpakt en/of die na openen van de verpakking binnen x dagen geconsumeerd moeten worden).
  • Bij ongekoelde bewaring en verkoop van bederfelijke producten (zie Module Ongekoelde Verkoop in de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij).

Dit artikel hoort bij Dossier etikettering.

Pauline Houtsma

Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12

Wanneer u producten via de vriezer aan de consument levert, kunt u de vermelding ‘na ontdooiing niet opnieuw invriezen’ aanbrengen, wanneer opnieuw invriezen ten koste gaat van de kwaliteit of de veiligheid van de producten. Geef verder aan gedurende welke periode en bij welke temperatuur of in welke installatie het product bewaard kan worden, hoe het ontdooid wordt en - waar relevant - hoe en hoe lang het bewaard kan worden nadat het ontdooid is.

Dagverse producten die u op de plaats van verkoop verpakt, hoeft u niet te voorzien van een etiket. Om die reden is het ook niet verplicht om op een gebaksdoos aan te geven dat het product in de koelkast bewaard moet worden. Toch kan het uit oogpunt van productaanspra­kelijkheid verstandig zijn om dat wel te doen. U kunt dan denken aan een standaard tekst in de trant van: “Dit is een dagvers product bestemd voor directe consumptie. Wilt u het op een later tijdstip consumeren, plaats het dan direct na aankoop in de koelkast en bewaar het maximaal 2 dagen”. Of bijvoorbeeld: “Bewaar dit product gekoeld (maximaal 7oC) en niet langer dan 2 dagen”.

Pauline Houtsma

Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12