Speltbrood niet glutenvrij!

Regelmatig wordt gedacht dat speltbrood glutenvrij is en daarom geschikt is voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) of glutensensitiviteit. Dit is helaas niet het geval. Speltbrood wordt gebakken van het oergraan spelt (Triticum Spelta), welke nauw verwant is aan het huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). De eiwitten van deze twee graanrassen lijken dus erg op elkaar. Om die reden kunnen veel mensen met een allergie voor tarwe ook geen spelt verdragen. De Europese Commissie heeft het verplicht gesteld om bij het gebruik van het ingrediënt spelt te verwijzen naar het allergeen tarwe. Daarmee wordt zowel aangegeven dat het ingrediënt gluten bevat als dat het eiwit erg op dat van tarwe lijkt.

Geïnteresseerd in meer feiten en fabels over spelt? Lees dan ook dit artikel!

 

Dit artikel is onderdeel van het dossier 'Alles over allergenen'.

Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

l.van.zonsbeek@nbc.nl
0317 47 12 12

De begrippen voedselallergie en voedselintolerantie worden vaak, ten onrechte, door elkaar gebruikt. Bij iemand met een voedselallergie reageert het afweersysteem op een specifiek eiwit dat aanwezig is in bepaalde voedingsmiddelen. Bij een voedselintolerantie treed ook een reactie op door een bepaald voedingsmiddel, maar hier is het afweersysteem niet bij betrokken.

Iemand met een glutenintolerantie of glutensensitiviteit zal glutenbevattende granen – zoals spelt, tarwe, khorasantarwe, rogge en gerst – niet verdragen. Ook is het waarschijnlijk dat iemand met een tarweallergie geen speltbrood kan verdragen. Bij een tarwe-allergie reageert het lichaam namelijk op een eiwit dat alleen aanwezig is in tarwe of in granen die familie zijn van tarwe, zoals spelt en khorasantarwe. Informeer altijd bij klanten die aangeven een allergie of intolerantie te hebben welke graansoorten wél zijn toegestaan en of sporen van gluten of tarwe wel te verdragen zijn. Bij een daadwerkelijke tarweallergie zijn schone haver, rogge en gerst goede alternatieven. Voor klanten met een glutenovergevoeligheid wordt het wat lastiger, omdat in reguliere bakkerijen de kans bestaat op kruisbesmetting met glutenbevattende grondstoffen. Het is belangrijk de klant hiervan op de hoogte te brengen.

 

Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

l.van.zonsbeek@nbc.nl
0317 47 12 12