Bepalen van de voedingswaarde van mijn product

De voedingswaarde van een product speelt voor steeds meer klanten een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing ervan. Om die reden is het, als producent van levensmiddelen, belangrijk de voedingswaarde op het etiket te vermelden. Vanaf 13 december 2014 is het vermelden van de voedingswaarde zelfs voor een aantal producten verplicht. Meer informatie hierover leest u in het artikel ‘Voedingswaardevermelding’ onder etiketteren en aanduiden.

Om tot de voedingswaarde van een product te komen onderscheiden we drie methodes: namelijk via het Nederlands Voedingsstoffen bestand (NEVO), via een berekening op basis van de receptuur of via een analyse door een erkend laboratorium.

 

De gemakkelijkste, maar ook de minst nauwkeurige manier om de voedingswaarde van een product te bepalen, is deze overnemen van informatie uit het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). In dit bestand staan de voedingswaarden van heel veel verschillende producten. U zoekt een product op dat uw eigen product in grote mate benadert en neemt de voedingswaarde van dit product over als zijnde representatief voor die van uw eigen product.

Sinds oktober 2009 staat het NEVO-bestand online. Via deze database heeft de u beschikking over de voedingswaardecijfers van 70 broodsoorten. Deze cijfers komen voor het grootste deel voort uit onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en TNO Kwaliteit van leven. Ook zijn bij NEVO de gegevens van circa 2.800 andere levensmiddelen te vinden. NEVO is bedoeld voor wetenschappelijke doeleinden en professionele voedings- en dieetadvisering.

Een vrij bewerkelijke, maar betrouwbare methode is het berekenen van de voedingswaarde van uw product op basis van de receptuur en voedingswaarde-informatie van de grondstoffen die u gebruikt heeft. Van de meeste ingrediënten kan uw leverancier een voedingswaardespecificatie aanleveren (bijvoorbeeld via SpecsPlaza). Voor de grondstoffen waarvoor dat niet geldt, kunt u gebruik maken van de NEVO-tabel. Specifieke mixen, kapsels en broodverbetermiddelen vindt u daar echter niet.

Het NBC heeft een Excelsheet ‘voorbeeld voedingswaardeberekening’ ontworpen waarmee u zelf aan de slag kunt gaan met het berekenen van de voedingswaarde. Het ‘voedingswaarde stappenplan’ beschrijft daarbij stapsgewijs hoe u dit aan moet pakken.

Wilt u liever de berekening van de voedingswaarde uitbesteden? Het NBC kan deze dienst voor u uitvoeren. Een offerte voor voedingswaardeonderzoek (berekening of analyse) kunt u bij NBC online aanvragen. 

 

De meest nauwkeurige manier om de voedingswaarde van uw product te bepalen is door dit te laten analyseren bij een erkend laboratorium. De prijzen hiervoor lopen uiteen en hangen af van welke voedingsstoffen u wilt laten analyseren.  Een offerte voor voedingswaardeonderzoek (berekening of analyse) kunt u bij NBC online aanvragen.

Vanaf 13 december 2016 bent u wettelijk verplicht op alle voorverpakte levensmiddelen de voedingswaarde te vermelden, tenzij sprake is van levensmiddelen die rechtstreeks worden geleverd aan de eindgebruiker of aan de plaatselijke detailhandel die rechtstreeks aan de eindgebruiker levert. Voor producten waarop eerder vrijwillig de voedingswaarde wordt vermeld, gaan de regels al twee jaar eerder in. De inhoud en de volgorde van de voedingswaardedeclaratie zijn veranderd met de komst van de nieuwe Verordening Productinformatie (1169/2011). Meer informatie hierover vindt u in het dossier “Etiketteren en Aanduiden”.

Gerelateerde diensten

Voedingswaardeberekening
De voedingswaarde van een product speelt voor steeds meer klanten een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing ervan. Om die reden is het, als producent van levensmiddelen, belangrijk de voedingswaarde op het etiket te vermelden. Sinds 13 december 2014 is het vermelden van de voedingswaarde zelfs voor een aantal producten verplicht. Het NBC kan u hierbij helpen.
Lees meer
Voedingswaarde analyse
Overweegt u om de voedingswaarde van uw brood- of banketproduct door een erkend laboratorium te laten bepalen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u bij het vinden van de juiste partij.
Lees meer
Hulp bij etikettering
Op 13 december 2014 zijn nieuwe regels van kracht gegaan rond de etikettering van levensmiddelen. Dat heeft nogal wat gevolgen voor u als bakker waarbij u alle hulp goed kunt gebruiken. Het NBC staat u graag bij!
Lees meer
SpecsPlaza
Consumenten hebben een toenemende behoefte aan kennis over voedsel en de ingrediënten daarvan. Ook vanuit de overheid worden steeds meer regels opgesteld om via bijvoorbeeld een etiket de juiste productinformatie te verstrekken. Het etiketteren van voorverpakte producten is bovendien verplicht. Ook voor onverpakte producten zijn de regels in december 2014 verscherpt. SpecsPlaza helpt u daarbij.
Lees meer

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten