Voedingswaardevermelding

U bent wettelijk verplicht op alle voorverpakte levensmiddelen de voedingswaarde te vermelden, tenzij sprake is van levensmiddelen die door ambachtelijke bedrijven worden geleverd. Op producten van ambachtelijke bedrijven zonder voedings- of gezondheidsclaim is vermelding van een voedingswaarde niet verplicht.

Het gaat om de voedingswaarde van het levensmiddel zoals dit wordt verkocht. Eventueel mag u ook de voedingswaarde van het levensmiddel na bereiding vermelden, maar alleen wanneer er een voldoende gedetailleerde bereidingswijze op de verpakking staat.

Dit artikel hoort bij Dossier etikettering.

Pauline Houtsma

Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12

De verplichte voedingswaardevermelding omvat in ieder geval de volgende informatie:

  • De energetische waarde (in kJ en kcal per 100 gram product) en
  • De hoeveelheden vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout (in g per 100 gram product).

Het zoutgehalte is de hoeveelheid natrium x 2,5. Deze is dus gebaseerd op de hoeveelheid natrium die van nature aanwezig is plus de hoeveelheid die afkomstig is van ingrediënten zoals NaCl (in bakkerszout) of natriumcarbonaat (rijsmiddel).

Deze gegevens kunt u eventueel aanvullen met:

  • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren
  • Polyolen
  • Zetmeel
  • Vezels
  • Vitaminen en mineralen die in significante hoeveelheden aanwezig zijn (dat wil zeggen minimaal 15% van de daarvoor vastgestelde referentie inname (mg of µg per 100 gram) en als % van de dagelijkse Referentie-Inname (RI).

De voedingswaardevermelding is verder verplicht voor voedingsstoffen waarover voedings- en/of gezondheidsclaims worden gemaakt en voor voedingsstoffen die zijn toegevoegd; als het daarbij gaat om voedingsstoffen die niet in bovenstaande opsomming staan, dan staan deze buiten de voedingswaardetabel, maar wel in hetzelfde gezichtsveld (zie ook tabblad “Presentatie”).

U bent niet verplicht om bij niet-voorverpakte levensmiddelen de voedingswaarde aan uw klanten te vermelden. Wilt u dit toch doen, dan kunt u deze informatie beperken tot:

  • De energetische waarde (in kJ en kcal per 100 gram product) of
  • De energetische waarde (in kJ en kcal per 100 gram product) samen met de hoeveelheden vetten, verzadigde vetzuren, suikers en zout (in g per 100 gram product).

De waarden zijn gemiddelde waardes die gebaseerd zijn op:

  • Analyses door de fabrikant; of
  • Berekening op basis van het recept en de bekende gemiddelde voedingswaarde van de gebruikte ingrediënten; of
  • Berekening op grond van algemeen vaststaande en aanvaarde gegevens (b.v. de NEVO tabel).

De voedingswaardevermelding moet worden uitgedrukt:
- per 100 gram of 100 milliliter product;
- in een vaststaande volgorde;
- in vaststaande meeteenheden.

In de volgende tabel ziet u welke volgorde en eenheden u in de presentatie van de voedingswaarde aanhoudt. Is er te weinig ruimte voor een tabel, dan mag de informatie achter elkaar worden geplaatst (tekstregels). Houdt u hierbij wel de juiste volgorde en eenheden aan.

Pauline Houtsma

Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12