Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezels hebben een belangrijke plaats in een gezonde voeding. Ze komen van nature voor in voedingsmiddelen zoals granen, groenten, fruit, peulvruchten en noten. Plantaardige voeding vormt dus de grootste, natuurlijke bron van voedingsvezels. Vezels in planten zorgen voor stevigheid van de plant en voor de opslag van voedingsstoffen. Met name de celwanden van planten zijn rijk aan vezelmateriaal. Voedingsvezels kunnen ook als geïsoleerde stof worden toegevoegd vanwege een gezondheidseffect. Geïsoleerde voedingsvezels zijn uit de natuurlijke bron gehaald (geïsoleerd) om vervolgens weer aan producten te worden toegevoegd. Vezels worden ook toegevoegd om een technologische functie te vervullen in een product.

Voedingsvezels zijn koolhydraten  die niet verteerd kunnen worden in de dunne darm. Koolhydraten worden ook aangeduid met de naam sachariden (suikers). Een koolhydraat is opgebouwd uit 1 (monosacharide), 2 (disacharide), enkele (oligosacharide) of veel (polysacharide) sachariden. Monosachariden zijn bijvoorbeeld glucose en fructose. Voorbeelden van disachariden zijn sucrose (= kristalsuiker), lactose en maltose. Deze koolhydraten kunnen worden verteerd in de dunne darm. De meeste voedingsvezels zijn oligosachariden en polysachariden. Ze bestaan uit dezelfde bouwstenen (koolstof, waterstof en zuurstof) als verteerbare koolhydraten, maar de verbindingen tussen de sachariden zijn anders. Daardoor kunnen de enzymen in de dunne darm voedingsvezels niet verteren en komen ze onveranderd in de dikke darm terecht.

De meeste vezels kunnen in de dikke darm door bacteriën worden omgezet en afgebroken, ook wel fermentatie genoemd. Daarna wordt een gedeelte ervan alsnog door het lichaam opgenomen. Deze fermenteerbare vezels leveren dus energie (kilocalorieën) en komen voor in onder andere brood, muesli, linzen en bananen. Een deel van de fermenteerbare vezels worden ook wel prebiotica genoemd. Dit zijn voedingsvezels die selectief de groei en/of activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren. Daarmee kunnen ze de gezondheid van het lichaam bevorderen. Deze vezels worden bijvoorbeeld toegevoegd aan babyvoeding.
Het deel dat niet wordt gefermenteerd – de zogenoemde niet-fermenteerbare vezels - verlaat het lichaam nagenoeg onveranderd via de ontlasting. Hierbij komt geen energie voor het lichaam vrij. Niet-fermenteerbare vezels zitten vooral in de celwand en schil van plantaardige voedingsmiddelen zoals granen, fruit, groenten en peulvruchten. De meeste vezelrijke voedingsmiddelen bevatten beide varianten vezels, al kan de verhouding tussen fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels wel anders zijn. Een overzicht van de gemiddelde vezelgehaltes in bakkerijproducten vindt u in artikel ‘Bronnen en typen voedingsvezels’ .

Gerelateerde diensten

Voedingswaarde analyse
Overweegt u om de voedingswaarde van uw brood- of banketproduct door een erkend laboratorium te laten bepalen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u bij het vinden van de juiste partij.
Lees meer
Voedingswaardeberekening
De voedingswaarde van een product speelt voor steeds meer klanten een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing ervan. Om die reden is het, als producent van levensmiddelen, belangrijk de voedingswaarde op het etiket te vermelden. Sinds 13 december 2014 is het vermelden van de voedingswaarde zelfs voor een aantal producten verplicht. Het NBC kan u hierbij helpen.
Lees meer
NBC en NBA KennisWorkshops
Een goed product verkopen alleen is niet voldoende. U zult uw klant moeten overtuigen van uw meerwaarde. En daar hebben uw winkel- en productiemedewerkers een groot aandeel in. De kennisworkshops van NBC en NBA vertalen lastige materie naar praktische informatie waar uw medewerkers de klant met alle zekerheid te woord kunnen staan.
Lees meer
Hulp bij etikettering
Op 13 december 2014 zijn nieuwe regels van kracht gegaan rond de etikettering van levensmiddelen. Dat heeft nogal wat gevolgen voor u als bakker waarbij u alle hulp goed kunt gebruiken. Het NBC staat u graag bij!
Lees meer

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten