Consumentenvraag: Is brood vegan?

Consumenten zijn steeds bewuster bezig met gezonde voeding en duurzame producten; minder vlees, minder suiker en meer plantaardige producten. Ook het veganistisch dieet (vegan) komt steeds vaker ter sprake. In een veganistisch dieet komen geen ingrediënten van dierlijke oorsprong voor: geen vlees, vis, schelp- en schaaldieren, zuivel, eieren, honing en E-nummers van dierlijke oorsprong. Plantaardige producten, zoals groente, fruit, noten en volkorenproducten hebben de hoofdrol in een veganistisch dieet. Dus ook ‘gewoon’ brood past in een veganistisch dieet!

Brood past binnen een veganistisch dieet

‘Gewoon’ brood bevat veelal geen dierlijke ingrediënten en is daarmee vegan. Maar check altijd wel goed alle ingrediënten en E-nummers, want die kunnen wel van dierlijke afkomst zijn. Voor wie vegetarisch of veganistisch eet is het wel aan te raden om volkorenbrood te eten, om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Dat zijn voedingsstoffen die je anders ook uit dierlijke producten haalt. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium in het voedingspatroon.

In hartige en zoete broodjes kunnen wel dierlijke ingrediënten voorkomen, zoals ei en boter. Kaasbroodjes, croissants en slagroomtaartjes (o.a.) zullen veganisten daarom niet consumeren.

Checks

Wees dus niet te snel met het presenteren van een product als “vegan”. Let goed op de gebruikte ingrediënten, het is gemakkelijk om een niet-vegan ingrediënt over het hoofd te zien. En heb extra aandacht voor eventueel gebruikte E-nummers. Bepaalde E-nummers kunnen van dierlijke herkomst zijn, zoals E120 en E904 (luizen), E920 (haren) en E471 (slachtvet). Andere E-nummers van dierlijke afkomst die in brood voor kunnen komen zijn E322, E470 t/m E472f en E481 t/m E483. De websites van de Vegetariërsbond en Ned. Vereniging voor Veganisme  geven hier overzichten van. Zelf nagaan of een broodmix of bepaalde ingrediënten “vegan” zijn kan via bakkerssoftware of door navraag te doen bij de leverancier. Vergeet  ookniet uw winkelpersoneel mee te nemen in de ontwikkelingen en uitleg te geven over de ingrediënten van het assortiment. Het winkelpersoneel is namelijk de link met de consument en kunnen helpen bij de zoektocht naar lekker en gezond brood.

En brood met gist dan?

Veganisten eten wél brood gemaakt met gist. Gisten zijn micro-organismen, een soort schimmels, die worden gebruikt voor het fermenteren van deeg en dat komt het rijzen van het brood ten goede. Maar omdat het eencellige organismen zijn, behoren deze niet tot het dierenrijk. Veganisten kunnen daarom zowel gist- als desembrood eten.

Trend of lifestyle

Of mensen nu heel strict een veganistisch dieet volgen of liever af en toe kiezen voor een vegan alternatief, het is duidelijk dat er een beweging is in de richting van meer plantaardig. Dat is immers goed voor de mens én planeet. En biedt ook de kans om je product als vegan aan te prijzen of een plantaardig alternatief te maken. Wellicht is dat al haalbaar met een kleine aanpassingen in de receptuur. Het liefst met het V-label of Vegan Keurmerk, wel zo duidelijk voor de klant!

Naast plantaardig, is robuust brood van zuurdesem en lokale granen erg in trek. En het liefst met een gezonde, hippe en duurzame uitstraling. Dat betekent dat er genoeg kansen liggen voor de bakkerijsector om te innoveren. Bovendien kiezen steeds meer consumenten voor volkorenbrood. Meerdere varianten van volkorenbrood aanbieden, is daarom een goed idee. Hoe u het volkorenassortiment kan uitbreiden, leest u hier.