Zout in brood - elke dag impact

Blog

Brood. Er is bijna geen ander product dat we dagelijks bij meerdere maaltijdmomenten eten. Brood is een voedzame, dagelijkse basis. En daarmee is het een product dat veel impact heeft op de gezondheid van je klant. Meer nog dan bakkerijproducten als banket en gebak, die ze maar af en toe nemen.

Aandacht voor zout

Ondanks alle gezondheidsvoordelen die brood in zich heeft, krijgen Nederlanders uit de categorie “brood, granen, rijst en pasta” het meeste zout binnen. En de gemiddelde Nederlander krijgt nog altijd te veel zout binnen Zo blijkt uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling. Teveel zout is ongunstig voor de gezondheid.

Uit de laatste zoutmonitoring van NVB (2023) blijkt dat het zoutgehalte in Nederlands brood stabiel is en ruimschoots onder de wettelijke norm ligt. Wel is een toename in overschrijdingen te zien bij broden van ambachtelijke bedrijven. Dat laatste is een ongunstige ontwikkeling, die gelukkig te keren is.

Minder zout, wel smaak

Natuurlijk levert zout een bijdrage aan de smaak van brood. En smaak is een belangrijke drijfveer voor je klant om brood te kopen. Uit onderzoek van NBC blijkt dat consumenten een beperkte zoutreductie in brood amper waarnemen. Geen zorgen dus! Lees hier meer over dit onderzoek.

Ambities

De bakkerijsector is jaren geleden al begonnen met een zoutreductie en het gebruik van het jodiumbevattende bakkerszout. Dit doen we om de positie van brood als gezond basisvoedingsmiddel te bewaken. Dat was toen al nodig, maar nog steeds. Zo is de hele sector met het project Bakkerszout 2.0 de uitdaging aangegaan om de zoutsamenstelling te veranderen om het brood gezonder te maken. En waarmee op een passende manier wordt ingespeeld op de Nationale Aanpak Productverbetering. 

Klanten en positief imago koesteren

De resultaten van het project Bakkerszout 2.0 laten niet heel lang meer op zich wachten. Maar in de tussentijd is het belangrijk om zout in brood op het vizier te houden en het imago dat eraan kleeft te bewaken. Zolang consumenten door o.a. brood het meeste zout binnenkrijgen, moet je als bakker aandacht blijven geven aan zout in brood en de wettelijke norm niet overschrijven. Het advies van NBC: blijf kritisch, blijf controleren en pas zo nodig het zoutgehalte aan! Daarmee koester je je klanten en hun gezondheid, en zorgen we gezamenlijk dat het positieve imago van brood overeind blijft.  

Linda van Zonsbeek

Check op zout in jouw product!
De wettelijke norm voor zout is 1,8% op de drogestof. Deze norm geldt voor vrijwel alle broodsoorten. Bekijk de tips en gebruik het rekenvoorbeeld.
Behaalde zoutreductie
De bakkerijbranche is al jaren geleden begonnen met een zoutreductie. Een korte rit terug in de tijd
Bakkerszout 2.0
Bakkerszout 2.0 is een gezamenlijk project van NVB, NBOV en Nebafa. Waar staan we nu?