Nieuwe generatie bakkers behouden

Arbeidskrapte is een grote uitdaging in onze sector; het zorgt ervoor dat bakkerijen moeten sluiten en dat medewerkers werkdruk ervaren. Arbeidskrapte is structureel, aldus Frank Janssen (directeur NBC). "Het aanbod van arbeidskrachten zal zelfs de komende jaren omslaan van een beperkte groei naar stagnatie en krimp (Rabo Research). Voor zover er in de komende jaren nog wel sprake is van lichte groei, komt deze vooral uit een hogere deelname van 65-plussers aan het arbeidsproces, mede door de verhoging van de AOW-leeftijd.
Daarnaast zien we sterk teruglopende aantallen leerlingen op de bakkerij-opleidingen
en een sterk dalend aantal gediplomeerden (- 35% in 5 jaar). Een trend die zich nog verder zal voortzetten. Daar staat tegenover dat de uitstroom vanuit de bakkerij de komende jaren verdubbelt, waarmee het gat tussen instroom en uitstroom snel zal stijgen. Een zorgwekkende situatie." (uit Beschouwing op de Bakkerij 2024)
Daarom is het van groot belang aandacht te besteden aan de jonge generatie bakkerijmedewerkers, waaronder ook arbeidsmigranten. Wat zijn hun behoeften en drijfveren? Hoe zorgen we dat zij geïnteresseerd raken of blijven in deze sector? En hoe behouden we hen?