Volkorenbrood net zo lekker als bruinbrood

Veel Nederlanders zien volkorenbrood vooral als de gezonde optie en niet als de lekkerste optie. Recent vergelijkend smaakonderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) wijst uit dat dit onterecht is. Er zit geen significant verschil in het cijfer dat mensen geven, wanneer ze een sneetje volkoren en een sneetje bruin proeven, zonder te weten welke. Deze uitkomst zet de smaak van volkorenbrood in de schijnwerpers tijdens de jaarlijkse Week van het Brood, die NBC organiseert voor bakkerijen groot en klein van 22 t/m 28 januari. ‘Volkoren, vol vezels, vol smaak’ is het thema. 

Volkoren, vol vezels, vol smaak

Nederlanders kiezen voor volkorenbrood omdat het meer vezels en goede voedingsstoffen bevat dan ander brood. Maar de smaak noemen mensen als een reden om niet voor volkoren te kiezen, zo staat in de Kansenkaart Volkoren die NBC eerder ontwikkelde. Of die overtuiging wel klopt wilde NBC graag onderzoeken.

In het consumentenonderzoek werden verschillende smaakaspecten van brood getest. Van de (versheid van de) geur, totale smaak, sterkte van de smaak en droogheid/klefheid tot de knapperigheid van de korst en de nasmaak. Het enige  significante verschil zat ‘m in de nasmaak, die iets beter werd beoordeeld bij bruinbrood.

Jenneke van Elderen, communicatie-adviseur bij NBC: “Dit onderzoek laat zien dat volkoren niet alleen gezond is, maar ook heel lekker. Volkoren heeft als sterk product de potentie om zowel de verkoop van brood te stimuleren als de gezondheid van Nederland een boost te geven. Mooi als we dat met elkaar in de Week van het Brood aan heel Nederland kunnen laten zien. Laat klanten in uw winkel daarom zien en proeven van uw lekkere volkorenproducten.”

Volkorenbrood bevat de meeste voedingsstoffen

Dit onderzoek moet Nederlanders aanmoedigen om vaker voor brood te kiezen, in het bijzonder volkoren. Van alle soorten broodsoorten is volkoren de meest gezonde keuze omdat het de meeste voedingsstoffen bevat. Zo is volkoren rijk aan vezels. Eén snee volkorenbrood levert 28% meer vezels dan bruin. Het Voedingscentrum adviseert ook om vooral volkorenproducten te eten, als onderdeel van gevarieerde en evenwichtige voeding en leefstijl. Echter komt driekwart van de Nederlanders nog niet aan de aanbevolen hoeveelheid vezels.

Links een snee bruinbrood, rechts volkorenbrood

Volkoren en bruin meest gegeten 

De meest gegeten broodsoorten op het moment zijn volkoren (55%) en bruine boterhammen (43%). Dit blijkt uit het jaarlijkse GfK-onderzoek van NBC. Een opvallend resultaat is dat brood vooral bij het avondeten in populariteit toe lijkt te nemen. In 2021 gaf 10% aan brood te eten tijdens de avondmaaltijd, in 2022 klom dit licht naar 11% maar in 2023 steeg dit naar 14%. 

Aanhaken bij de Week van het Brood 2024

Lees hier meer over wat u kunt doen tijdens de Week van het Brood. U kunt bijvoorbeeld gratis materialen downloaden om met uw eigen (sociale) media aan te haken.

 

 

Terug naar nieuws