Marktcijfers 2024: nieuwste verkoopcijfers brood, banket en gebak

23 apr. 2025

Volume Brood 2024

In het jaarlijkse onderzoek van YouGov (voorheen GfK) in opdracht van NBC worden de definitieve volumes en omzetcijfers voor de broodmarkt, banket en gebak van 2024 duidelijk. Ondanks de stijgende koopkracht en groeiende economie van het afgelopen jaar zien we een lichte daling in de verkoopcijfers van brood en banket. Het buitenshuis eten stijgt wel opvallend. 

                                                  

Broodvolumes stabiel tot licht dalend

Ondanks de stijgende koopkracht en groeiende economie van het afgelopen jaar zien we een lichte daling van de verkoopcijfers van brood. Waar in 2023 de omzet nog gecompenseerd werd door de gestegen broodprijzen, is dat nu niet het geval. In 2024 stabiliseert de gemiddelde verkoopprijs van brood in kg; de omzet daalt dus ook iets. Het absolute prijsverschil tussen supermarkten en ambacht is in 2024 fors gestegen ten opzichte van 2023, met +€1,45. Vorig jaar was het prijsverschil nog €1,25.

De inhome verkoop van zowel het ambacht als de supermarkten staat onder druk; waar we vorig jaar zagen dat de supermarktverkoop profiteerde van de dalende verkoop in het ambacht, is dat nu niet meer het geval. Ook de supermarkt moet incasseren.  De out-of-home markt, oftewel de buitenshuis consumptie stijgt juist, maar dit kan de daling van de broodconsumptie binnen het inhome kanaal helaas niet geheel compenseren. 

Nederlanders aten meer brood buiten de deur

Gekeken naar de out-of-home ontwikkelingen (buitenshuis consumptie) van brood zien we hele positieve ontwikkelingen en stijgt de verkoop van brood vooral bij lunchrooms en broodjeszaken, hotels, fastservice locaties, vervoerslocaties, winkels met eet- en drinkgelegenheden en directe consumptie, bij zowel de supermarkt als de bakker en op de markt. Een verklaring voor deze positieve ontwikkeling is dat er steeds meer buitenshuis ontbeten en geluncht wordt, de belangrijkste eetmomenten van brood. Dit blijkt uit cijfers van FoodService Instituut Nederland (FSIN) waarbij de frequentie van out-of-home consumptie van 2018 tot 2024 is gemeten. Uit deze cijfers blijkt dat het ontbijt met 10% gegroeid is in 6 jaar tijd. Een op de vijf Nederlanders ontbijt tegenwoordig minstens een keer per week buiten de deur. Zij zien hierin een duidelijk effect van de jongere generaties, ook wel gemaksgeneratie genoemd.

Inspelen op de gemaksgeneratie? Lees hier over de kansen voor het ambacht

 

Ook op banket en gebak wordt beknibbeld door consument

Het volume van banket (inclusief cake) daalt in 2024 verder. Mogelijk staat het volume onder druk omdat consumenten in 2024, ondanks de betere economische vooruitzichten het afgelopen jaar, de hand op de knip hielden en beknibbelden op verwenproducten. Ook de omzet van zowel banket als gebak daalde in 2024, ondanks dat de omzet van gebak tot 2023 een stijging liet zien. Dit was vooral te wijten aan prijsstijgingen. Inmiddels zijn de prijzen van gebak in het ambacht iets gezakt, maar in de supermarkt is het weer gestegen.

De prijzen van banket en gebak verschillen sterk tussen supermarkt en ambacht: hoewel de prijs van gebak bij het ambacht iets is gedaald, stijgen alle andere banket- en gebakprijzen, waardoor de verschillen groot blijven of zelfs groter worden.

Toekomst blijft onzeker

Al met al geen rooskleurig beeld; voor 2025 blijven de vooruitzichten onzeker en er worden dan ook geen grote stijgingen in volume of omzetcijfers verwacht. Wel zien we kansen in trends rondom de gemaksgeneratie en eiwitten; en de toegankelijkheid van brood. Brood blijft ook in economisch onzekere tijden een betaalbaar en vertrouwd voedingsmiddel. Uit onderzoek van YouGov (GfK) blijkt dat het percentage consumenten dat het financieel zwaar heeft in 2025 weer iets daalt. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat er ook weer meer ruimte komt voor luxe en verwennen, oftewel luxere producten en buiten de deur eten. Positieve ontwikkelingen, die ook weer positief zijn voor de verkoop van banket en gebak.

Marktcijfers ontvangen

NBC geeft 4x per jaar marktcijfers uit via een kwartaalrapportage. Deze marktcijfers wordt o.a. afgenomen door Nebafa en NVB en gedeeld met hun leden. Wilt u deze cijfers ook ontvangen, neem contact met ons op over de mogelijkheden.

Meer informatie? Neem contact op met Susanne Danes via communicatie@nbc.nl

Meer marktcijfers en trends

Foto 2 (1)

27 mei 2025

Beschouwing 2024

“We dachten in rustiger vaarwater te komen, maar de wereld om ons heen fluctueert en is weinig voorspelbaar momenteel. De bakkerij heeft te maken met snel oplopende kosten van o.a. loon, energie en verduurzaming. Tegelijkertijd blijven consumenten onzeker en afwachtend. Een na-ijl effect van de crisis afgelopen jaren, aldus Frank Janssen, directeur a.i. van NBC. Janssen geeft, aan de hand van data die NBC verzamelt een beschouwing op de gebeurtenissen en marktpositie van de bakkerij het afgelopen jaar. En doorkijkje naar 2025 en verder.

Marktcijfers en Trends
NBC Dame Broodmand Gespiegeld

Trendrapport bakkerij

Het Trendrapport toont langjarige cijfers en feiten van de bakkerijsector. Die vertellen wat de sterktes en zwaktes van de branche zijn en met welke kansen en bedreigingen de branche rekening kan houden. Zonder conclusies te trekken is het rapport vooral een feitelijke basis waar toekomstig beleid en activiteiten op gebaseerd kunnen worden.

Trendrapport
Broodje Onderweg Jongere Klein

Gemaksgeneratie en ambachtelijke bakkers

Even snel een vers roombroodje, croissantje of krentenbol op het vuistje? Uit consumentenonderzoek van YouGov (GfK) blijkt dat de directe consumptie bij de bakker de afgelopen jaren toeneemt. Ook in 2024 werd er bij de bakkerij vaker spontaan iets extra’s meegenomen om direct te consumeren. 

Gemaksgeneratie en ambachtelijke bakkers