Duurzaamheid is een thema dat steeds meer aandacht krijgt. Kijken we specifiek naar voeding, dan kan dat over van alles gaan: van minder eten weggooien thuis, tot aan CO2 neutraal voedsel produceren, tot aan meer lokaal graan produceren. Die aandacht is nodig. De grote invloed van voedselproductie en –consumptie op onze gezondheid en onze leefomgeving benadrukken het belang om met elkaar te kiezen voor een gezonder eetpatroon én duurzamere voedselproductie.
Brood is een basisvoedingsmiddel dat rijk is aan voedingstoffen tegen een relatief lage milieu-impact. Brood – en met name volkorenbrood – past daarom prima een gezond en duurzaam voedingspatroon. Maar hoe zit het precies met de milieu-impact van brood?
De resultaten van het project Brood & Duurzaamheid vindt u hier.
De milieu-impact van voeding
De productie van voedingsmiddelen vergt onder andere land, water, energie, (kunst)mest, diergeneesmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen. Of het nu gaat om vlees, brood, groente, fruit of vis. Daarbij worden broeikasgassen, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu uitgestoten. Naast de agrarische productiefase zorgen ook de bewerking, het verpakken, het transport en de distributie van producten voor belasting van het milieu. In totaal ontstaat ongeveer een derde van alle milieubelasting door het maken en eten van voedsel.
Alle voedselproductiesectoren hebben dus een milieu impact. Alleen de mate waarin verschilt per product. Een belangrijke milieubelasting is de uitstoot van broeikasgassen. Er zijn verschillende broeikasgassen, waarvan methaan en CO2 de bekendste zijn. Voor een vergelijking worden alle broeikasgassen teruggerekend naar CO2 equivalenten. De ‘carbon foot print’ of CO2-voetafdruk.
Brood en andere graanproducten hebben een relatief lage milieu-impact in vergelijking met dierlijke basisvoedingsmiddelen zoals zuivel en vlees. Voor Europees brood is deze gemiddeld 1,1kg CO2 equivalenten per kilo brood. Er is ook wat verschil tussen verschillende broodsoorten: volkorenbrood heeft een iets lagere milieu-impact dan witbrood en meergranenbrood, waar de milieu-impact van krentenbol en croissant hoger is.
Tabel 1. Gemiddelde broeikasgasemissies (kg CO2 eq/kg product) van verschillende voedingsmiddelen in de Nederlandse voeding. Bron: RIVM, 2020.