Als bakker communiceren over gezondheid volkorenbrood

Gezondheidsclaim volkoren stapje voor stapje dichterbij

Iedereen weet wel dat volkorenbrood gezond is. Toch mag u als bakker niet zomaar alles over de gezondheidseffecten van volkoren communiceren. Wat wel mag, is vastgelegd in goedgekeurde gezondheidsclaims. NBC is regelmatig betrokken bij onderzoek dat uiteindelijk moet bijdragen aan een gezondheidsclaim voor volkoren. Dit geeft u als bakker uiteindelijk meer mogelijkheden om uw volkorenbrood te promoten. Hoe staat het ervoor?

“Een gezondheidsclaim beweert iets over het effect van een product op onze gezondheid. Het gebruik ervan is vastgelegd in Europese wetgeving. Er zijn algemene claims zoals vitamine C ondersteunt de afweer van je lichaam en specifiekere claims die iets zeggen over het verlagen van een risico op een ziekte.”, zo legt Edith van Peij, kennisspecialist wet- en regelgeving bij het NBC uit.

Wat mag nu wel en wat mag nu niet?

Over vezelrijke producten (zoals volkorenbrood) mag u tegen klanten zeggen dat ze een positief effect hebben op de darmen en de stoelgang. Een product moet dan per 100 gram, minimaal 6 gram voedingsvezels uit tarwe, rogge, haver of gerst bevatten (zoals in volkorentarwebrood). Wat je ook mag zeggen is dat 4 tot 8 sneetjes volkorenbrood uitstekend past in een gezond voedingspatroon. Maar wat betreft volkorenbrood is dit alles wat tot nu toe volgens de Europese wetgeving is toegestaan. Terwijl studies aantonen dat er waarschijnlijk ook een relatie is met: een lager risico op overgewicht, op hart- en vaatziekten, op dikke darmkanker en mogelijk ook andere vormen van kanker en een verlaagde kans op het krijgen van ouderdomsdiabetes.

Onderzoek, onderzoek en nog eens onderzoek

Gezondheid is voor een deel van uw klanten een belangrijk aankoopmotief. Hoe mooi zou het zijn wanneer u richting die gezondheidsbewuste klant in de toekomst specifieker mag zeggen hoe gezond volkorenbrood is. NBC zet zich hiervoor in door deel te nemen aan onderzoeken waarin de gezondheidseffecten verder onderbouwd worden.

“De Europese Voedselautoriteit (EFSA) beoordeelt nieuwe gezondheidsclaims. Voor de goedkeuring van een nieuwe claim is een sterke onderbouwing nodig. Regelmatig worden claims afgewezen door de Europese Voedselautoriteit. Het moet goed meetbaar zijn en het effect veelvuldig bewezen”, legt Edith van Peij uit.

Verzadiging en overgewicht

Onlangs deed NBC (namens de brancheorganisaties NBOV en NVB) mee in een onderzoek naar verzadiging. Dit onderzoek is ook door de overheid gesubsidieerd. Er zijn al sterke aanwijzingen dat het eten van volkorentarwebrood en andere volkoren graanproducten mede dankzij de aanwezige vezels en complexe koolhydraten zorgt voor een verzadigend (vol) gevoel. De mate waarin voedsel een vol gevoel geeft en dus een hongergevoel onderdrukt, kan zorgen voor een lagere inname van calorieën en zo gewichtstoename voorkomen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het eten van volkorenboterhammen bereid met gist zorgde voor een vergelijkbaar gevoel van volheid en verzadiging in vergelijking met volkorenboterhammen bereid met desem. En goed nieuws: met dit onderzoek wordt een nieuwe onderzoeksmethode ondersteund waardoor het lastige onderzoek naar verzadigingsgevoel in de toekomst waarschijnlijk makkelijker en goedkoper uitgevoerd kan worden. De resultaten suggereren namelijk dat thuis testen een nuttig alternatief kan zijn voor laboratoriumtestomstandigheden voor voedingsonderzoek.

Bloedsuiker & diabetes en hart- en vaatziekten

Hetzelfde onderzoek liet zien dat na het eten van volkorenboterhammen bereid met gist de verloop van het glucosegehalte in het bloed vergelijkbaar is met na het eten van volkorenboterhammen bereid met desem. Uit eerder onderzoek weten we dat een snelle toe- en afname van het glucosegehalte (ook wel suikerpieken genoemd) in het bloed worden gerelateerd met een lager verzadigingsgevoel en lijkt samen te hangen met een hoger risico op hartziekten en diabetes type 2. Volkorenbrood bereid met gist of bereid met desem lijkt hierop geen verschil te maken. 

Kortom, een gezondheidseffect moet heel wat keren aangetoond en bewezen worden, voordat er een gezondheidsclaim toegelaten zal worden. Het is een proces van lange adem en dat is eigenlijk maar goed ook. Als we het hebben over gezondheid van mensen, dan is uiterste zorgvuldigheid noodzakelijk.

NBC volgt de ontwikkelingen op de voet en kijkt naar mogelijkheden voor vervolgonderzoeken om processen te versnellen.

Tips communiceren volkoren

Wist u dat onafhankelijke instanties zoals het Voedingscentrum wel meer mogen communiceren over de relatie tussen volkoren en gezondheid? Hoewel u zelf bepaalde informatie niet mag geven, kunt u klanten die hier meer over willen lezen dus wel doorverwijzen naar het Voedingscentrum. Bijvoorbeeld deze uitleg van het Voedingscentrum over volkoren. Zo voorziet u klanten van actuele informatie over brood en gezondheid op de juiste manier!