Alles over eiwitten

Voedingstrends die vanuit consumentenbehoeftes, economische en maatschappelijke ontwikkelingen en overheidsbeleid ontstaan, bieden kansen en uitdagingen voor onze sector. Vooral volkorengranen (en dus volkorenbrood) spelen een grote rol in (toekomstige) voedingstrends. We zien onder andere een grote rol weggelegd voor brood als eiwitbron. Dit sluit aan bij verschillende waargenomen trends. 

 1. Gezondheid en bewust consumeren

Consumenten zijn zich steeds bewuster van wat zij kopen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Dit zijn aankoopmotieven die de komende jaren alleen maar belangrijker worden. Dat brood vezels bevat en daarom gezond is, was wel bekend. Vooral volkorenbrood is om deze reden de meest gegeten broodsoort en staat (net als bruinbrood) in de Schijf van Vijf. Dat brood ook een belangrijke bron voor eiwitten is, mag nog bekender worden. Meer informatie over eiwit als voedingsstof in brood die handig is om te weten als bakker en winkelmedewerker vindt u hier.

 2. Eiwit voor spierballen

Dat eiwitten goed zijn voor gezonde en sterke spieren is algemeen bekend. Dat die eiwitten te vinden zijn in vlees, vis, eieren en zuivel weten we wel. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat brood dé stille kracht is als het gaat om eiwitten.  

Energierepen, sportdrankjes, eiwitshakes en de snacks in de sportkantines zijn erg in trek. Terwijl een klassieke (volkoren)boterham of mueslibol ook de juiste voedingsstoffen levert, die een sporter nodig heeft. Hoe kunt u die sportieve klant verleiden om een broodje te pakken? Lees erover in dit artikel!

Twee sneetjes volkorenbrood levert meer eiwitten dan 1 ei. Om dit bekender te maken publiceerden we het ‘Sterke Verhaal’ als onderdeel van de campagne ‘Brood, goed verhaal’

3. Plantaardig

Brood is plantaardig en bevat dus plantaardige eiwitten. Dit is een mooie boodschap voor consumenten die in steeds grotere mate bezig zijn minder dierlijke producten te consumeren. Vegetarisch en veganistisch zijn trends die ook in de bakkerijsector te zien zijn. Het sluit ook aan bij de adviezen van gezondheidsautoriteiten, die een verschuiving van dierlijke naar plantaardige producten aanbevelen. Dat is beter voor je gezondheid, en draagt bij aan de klimaatdoelstellingen. In bruin- en volkorenbrood zit ijzer en eiwit, voedingstoffen die je anders ook uit dierlijke producten haalt. Brood draagt op dit moment al voor 47% bij aan onze inname van plantaardig eiwit. 

4. Eiwitrijke gewassen van eigen bodem

Met de Farm to Fork strategie wil Europa de transitie naar een duurzaam voedselsysteem versnellen. De eiwittransitie is hierin een belangrijk onderdeel. De Nederlandse overheid heeft dit vertaald in de NES, de Nationale Eiwitstrategie. De Nationale Eiwitstrategie heeft als doel om de komende 5 tot 10 jaar de zelfvoorzieningsgraad van nieuwe en plantaardige eiwitten te vergroten, op een duurzame manier die bijdraagt aan de gezondheid van mens, dier en natuurlijke omgeving.  

Met het project ‘Nederlands baktarwe – Gaan voor eigen Graan’ wordt de komende jaren gewerkt aan het ontwikkelen van lokale en duurzame baktarwe. In Nederland worden nu al granen geteeld voor brood. Daarmee is brood een product dat veelal lokaal wordt geproduceerd en zo ook aansluit op de grotere onafhankelijkheid en zelfvoorziening waar de NES en maatschappij toe oproept.

Meet weten over eiwit en hoe kennis hiervan u kan helpen bij het (verbeteren van het) bakken van een goed brood.