Allergeneninformatie via de Levensmiddelendatabank

U bent wettelijk verplicht om bepaalde allergenen in een afwijkend lettertype te vermelden in de ingrediëntenlijst van uw producten. Ook voor onverpakte producten is het beschikbaar hebben van allergeneninformatie verplicht. Daarnaast bestaat ook de zogenaamde  “LeDa-lijst” waarop u vrijwillig kunt aangeven welke allergenen een product bevat. De gegevens van de LeDa-lijst worden opgenomen in de Allergenendatabank, welke onderdeel is van de Levensmiddelendatabank. Deze wordt beheerd door het Voedingscentrum. Op de LeDa-lijst staan 24 stoffen die voedselallergie of –overgevoeligheid kunnen veroorzaken.

De LeDa-lijst omvat de14 wettelijke allergenen uit de Europese Verordening. Eerder werd er ook naar andere stoffen zoals cacao, maïs en rundvlees geïnformeerd, maar sinds eind oktober 2017 heeft het Voedingscentrum de 10 extra stoffen uit de lijst geschrapt . De toelichting op de lijst voor het invullen van allergenengegevens vindt u hier. De Levensmiddelendatabank stelt zogenaamde merkartikelenlijsten op, waarop producten worden opgesomd die bepaalde allergene stoffen niet bevatten. Staat een product op de lijst, dan kan iemand met een voedselovergevoeligheid voor deze stof het product dus consumeren zonder hiervan klachten te ondervinden. De merkartikelenlijst wordt via het Voedingscentrum verstrekt aan consumenten, diëtisten en allergologen.

Het Voedingscentrum ontwikkelt ook een voedingsapp waarmee consumenten via de barcode informatie zoals ingrediënten, allergenen en voedingswaarde kunnen opvragen van producten in de levensmiddelendatabank. Deze app kan mensen helpen een gezondere keuze te maken

Op de website van de Levensmiddelendatabank vindt u informatie over de mogelijkheden voor het aanleveren van informatie.

Gerelateerde diensten

Digitaal infopakket (Hygiënecode)
Het digitaal infopakket bevat diensten die digitaal beschikbaar zijn voor iedere ondernemer, zoals de Hygiënecode en een informatiemap Etiketteren & Aanduiden. Met dit pakket beschikt u over alle benodigde informatie voor een optimale bedrijfsvoering.
Lees meer
NBC Fresh Up online kennis
Een goed product verkopen alleen is niet meer voldoende. U zult uw klant nog beter moeten overtuigen van uw meerwaarde. En daar hebben uw winkelmedewerkers een groot aandeel in. Zij vertegenwoordigen immers uw bedrijf, elke dag weer. Met NBC Fresh Up zorgt u dat uw winkelmedewerkers alle basiskennis in huis hebben!
Lees meer
Hygiëne-advies
Hygiëne staat centraal in uw bedrijfsvoering en u werkt volgens de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Maar hoe weet u zeker dat u aan de huidige wettelijke eisen blijft voldoen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u graag met Hygiëne advies.
Lees meer
Hulp bij etikettering
Op 13 december 2014 zijn nieuwe regels van kracht gegaan rond de etikettering van levensmiddelen. Dat heeft nogal wat gevolgen voor u als bakker waarbij u alle hulp goed kunt gebruiken. Het NBC staat u graag bij!
Lees meer