Allergeneninformatie via de Levensmiddelendatabank

U bent wettelijk verplicht om bepaalde allergenen in een afwijkend lettertype te vermelden in de ingrediëntenlijst van uw producten. Ook voor onverpakte producten is het beschikbaar hebben van allergeneninformatie verplicht. Daarnaast bestaat ook de zogenaamde “LeDa-lijst” waarop u vrijwillig kunt aangeven welke allergenen een product bevat. Deze gegevens worden opgenomen in de Levensmiddelendatabank. Deze wordt beheerd door het Voedingscentrum.

De LeDa-lijst omvat de 14 wettelijke allergenen uit de Europese Verordening. Eerder werd er ook naar andere stoffen zoals cacao, maïs en rundvlees geïnformeerd, maar sinds eind oktober 2017 heeft het Voedingscentrum de 10 extra stoffen uit de lijst geschrapt . De Levensmiddelendatabank stelt zogenaamde merkartikelenlijsten op, waarop producten worden opgesomd die bepaalde allergene stoffen niet bevatten. Staat een product op de lijst, dan kan iemand met een voedselovergevoeligheid voor deze stof het product dus consumeren zonder hiervan klachten te ondervinden. De merkartikelenlijst wordt via het Voedingscentrum verstrekt aan consumenten, diëtisten en allergologen.

Het Voedingscentrum gebruikt de informatie uit de Levensmiddelendatabank ook om consumenten via verschillende apps te informeren en zo te helpen een gezondere keuze te maken.

Op de website van  vindt u informatie over de mogelijkheden voor het aanleveren van informatie.

Dit artikel is onderdeel van het dossier 'Alles over allergenen'.

Pauline Houtsma

Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12
Pauline Houtsma

Kennisspecialist Hygiëne en wetgeving

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12