Onderzoek naar voedingswaarde van brood

brood-assortiment.jpg

Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO), beheerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), bevat informatie over de samenstelling van voedingsmiddelen, die in Nederland regelmatig gegeten worden. Het gaat daarbij om gegevens over energie en voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen. De gegevens in NEVO zijn vrij toegankelijk en worden bijvoorbeeld gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, diëtetiek en voedingsvoorlichting. Maar ook door de voedingsmiddelenindustrie, waaronder de bakkerij, voor bijvoorbeeld een voedingswaardeberekening en –declaratie op het etiket, onderbouwen van een voedings- en gezondheidsclaim en de berekening van Nutri-Score. Omdat brood zo'n geliefd en veel gegeten voedingsmiddel is, is het relevant om ook de actuele voedingswaardegegevens van brood beschikbaar te stellen. 

Gedateerde data  

De huidige voedingswaarde-gegevens van brood in NEVO dateren uit 2008, uit een onderzoek dat is uitgevoerd door TNO in opdracht van het toenmalige Voorlichtingsbureau Brood. Juist omdat brood een dagelijks gegeten product is, een belangrijke leverancier is van vezel en er groeiende aandacht is voor brood als bron van plantaardig eiwit, neemt NBC – met financiering van Sociaal Fonds Bakkersbedrijf – het initiatief om opnieuw voedingswaarde-onderzoek te doen. Met het doel de gegevens te delen met RIVM, zodat zij de voedingswaarde van brood in NEVO kunnen actualiseren. Dit is in het belang van het imago van de bakkerijsector.   

Gouden standaard 

De “gouden standaard” en meest nauwkeurige manier om de voedingswaarde van producten te bepalen is door dit te laten analyseren bij een erkend laboratorium. Om een efficiënte en kostenneutrale start te maken zijn broden verzameld via de afdeling productbeoordeling (FoodBase) en leden van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. De missende broden worden ingekocht bij supermarkten en bakkerijwinkels verspreid over Nederland.  

Voedingswaarde per broodsoort 

In totaal worden er 45 broodsoorten geanalyseerd. Op basis van YouGov data, de zoutinventarisatie 2024 en huidige broodsoorten in NEVO zijn de 45 meest gegeten broodsoorten vastgesteld. Dit omvat onder andere wit tarwebrood, grof volkoren tarwebrood, bruine meergranenbolletjes, wit tarwe stokbrood, stol met spijs, croissant en kaas-ui-brood. Per broodsoort analyseren we het gehalte energie, eiwit, vet, koolhydraten, suiker en vezel, vitaminen B1, B2, B3, B6, B9/B11, E en de mineralen koper, zink, mangaan, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, natrium, seleen en jodium. 

NBC verwacht de resultaten in juli 2025 te delen met het RIVM.