Kop boven het graanveld
18 aug. 2025
In de bakkerijsector zijn tal van initiatieven gaande die vorm geven aan een duurzame toekomst van de bakkerij. Ondernemers die hun kop boven het graanveld uitsteken. Door andere keuzes te maken en anders samen te werken binnen de keten. Met het project ‘Kop boven het graanveld’ bracht NBC in 2023 negen initiatiefnemers in beeld. Er kon gestemd worden op het beste initiatief en samen met een jury werd beslist dat Nedertarwe in 2023 de eerste Innovatieprijs won.
Bekijk hieronder wat de verschillende koplopers doen, wat ze nodig hebben en laat je inspireren om mee te verduurzamen. Een belangrijk doel van dit project was namelijk het samenbrengen van ondernemers, initiatieven en oplossingen. Zodat we elkaar inspireren en verder helpen.
Duurzame innovaties in de bakkerij
Suikerpasta van retourbrood
Creativiteit en recyclen zorgt voor meerwaarde
Circulaire suiker- en vezelvervanger: “Denk mee in nieuwe recepturen waarin je suikers of vezels kan vervangen door deze retourbrood pasta.” Koos Oosterhaven
Schuld naar energieneutraal
Verandering is nodig om operabel te blijven
Onder druk kan er meer: “Ik heb goede partijen nodig die de waarde zien van kwalitatieve producten, voor de toekomst van het ambacht.” Jan-Aart Schuld
Borgesius op waterstof
Bakken op gas is straks geen optie meer
Water is het nieuwe gas: “We moeten hier nu al over nadenken gezien de uitdagingen als vergunningen en de aanleg van de leidingen.” Ton Borgesius
Circulariekoek
Duurzaam en lekker kan gewoon
Brood als hoofdingrediënt: “Wij hebben een toffe receptuur en een mooie merknaam. Laten we dit samen uitrollen in Nederland.” Martijntje van Benthum
Graangeluk
Telen op kwaliteit en landschapsherstel
“Ik ben op zoek naar korte keten faciliteiten, zoals foodhubs die lokaal geörienteerd zijn, zodat we dit naar veel meer gebieden kunnen uitrollen.” Marcel van Silfhout
18 aug. 2025
Het graanschap
Go with the grain met een korte keten
Hele keten samen in eigen hand: “Wij zoeken meer boeren en bakkers om mee te doen waardoor we ook op lange termijn nog graan van de bodem af kunnen halen.” Renee Pater
Bakkersgrondstof
Al het brood is te verwaarden! “We willen de bakkerijsector laten zien dat ze een hele waardevolle stroom door hun handen laten glippen. Daar kan je zelf nog geld mee verdienen.” Sebastiaan Hetterschijt
Tritordeum
Beter graan voor het milieu
Graan van de toekomst: “Tritordeum verdient een prominente plek in de bakkerij, omdat het teler, bakker en consument veel voordelen biedt.” Wiro Nillesen
Nedertarwe
Lokaal graan interessant maken voor boeren en bakkers “We willen straks alleen nog duurzame tarwe vermalen van Nederlandse bodem. Daar hebben we meer enthousiaste boeren en bakkers voor nodig.” Bauke Wierda
Nedertarwe wint Innovatieprijs 2023
Op 16 november 2023 is de Innovatieprijs 2023 uitgereikt aan Royal Koopmans, initiatiefnemer van Nedertarwe. De prijs bestaat uit de Innovatiestoel 2023 en een aanmoedigend innovatiebudget van €2.000,-. In de maand hier voorafgaand zijn er meer dan 2500 stemmen uitgebracht op het innovatieplatform www.kopbovenhetgraanveld.nl (inmiddels uit de lucht), waarvan veruit de meeste (836) voor Nedertarwe. Een onafhankelijke jury heeft mede bepaald wie uiteindelijk de winnaar werd.