Veldbonen in brood: Vraag en Antwoord

In de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde op 13 juni 2023 werd de vraag gesteld waarom er veldbonenmeel in brood verwerkt wordt. Het is één van de ingrediënten die bakkers en bakkerijen toevoegen om brooddeeg te verbeteren. Er worden natuurlijk vaker vragen gesteld waarom er (naast de vier noodzakelijke ingrediënten (volkoren)meel of bloem, water, rijsmiddel en zout) toevoegingen aan brood gedaan worden. Is dit nodig? En is het wel gezond?  
 
Misschien krijgt u de komende tijd vragen van klanten, die de aflevering van Keuringsdienst van Waarde gezien hebben of erover gehoord hebben. Hieronder een paar veelgestelde vragen met antwoorden zodat u hen goed te woord kunt staan. 

Vragen & Antwoorden

 

 1. Zit er veldbonenmeel in dit brood?

  Op de verpakking van de broodmix die u als bakker inkoopt staan de ingrediënten, en in bakkerssoftware zoals Specsplaza. Als consumenten hier vragen over hebben kunt u daar dus de informatie vinden. Op voorverpakt brood in de supermarkt staan de ingrediënten op het etiket.    

 2. Waarom zit er veldbonenmeel in brood? 

  Veldbonenmeel is een broodverbetermiddel. Het is een fijn, lichtgekleurd meel dat bijdraagt aan deegstabiliteit en kruimstructuur. Veldbonenmeel heeft verschillende functies; het geeft bijvoorbeeld een luchtiger brood, en zorgt dat brood langer zacht en vers blijft. Dat is vergelijkbaar met de functie van  sojameel. Veldbonenmeel is de vervanger van sojameel, wat eerder gebruikt werd. Door het te vervangen is het allergeen soja verdwenen uit ons brood. Het is voldoende om enkele procenten veldboonmeel toe te voegen aan broodverbetermiddelen en mixen.   

 3. Wat zijn broodverbetermiddelen? 

  Broodverbetermiddelen zijn grondstoffen die aan het brooddeeg worden toegevoegd. Broodverbetermiddelen kunnen bestaan uit een combinatie van ingrediënten, van zowel natuurlijke als synthetische oorsprong. Dit kunnen melkproducten, vetten, suikers, emulgatoren, enzymen en gluten, eibestanddelen, meel van peulvruchten en/of meelverbetermiddelen zijn.  
   
  Broodverbetermiddelen zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt. Ze zorgen voor een kwalitatief goed en veilig brood, ongeacht bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Broodverbetermiddelen kunnen ook worden gebruikt om het bakproces te verbeteren of sneller te laten gaan. Zowel voor de bakker als voor de consument hebben broodverbetermiddelen dan ook vele voordelen. 

 4. Zijn broodverbetermiddelen wel nodig? 

  Om brood te bakken zijn er in principe maar vier ingrediënten echt nodig: (volkoren)meel of bloem, water, rijsmiddel en zout. Bakkers kunnen dat aanvullen met een beetje broodverbetermiddel. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt. Je hoeft niet iedere dag naar de winkel voor een vers brood (al gaat er natuurlijk niets boven een versgebakken, krokant brood).   
   
  Broodverbetermiddelen kunnen ook worden gebruikt om het bakproces te verbeteren of sneller te laten gaan. Zowel voor de bakker als voor de consument hebben broodverbetermiddelen dan ook vele voordelen. 
   
  Een broodverbetermiddel hoeft niet. Er zijn ook bakkers en bakkerijen die de voorkeur geven aan een basale bereiding en een langere rijstijd van het deeg, die brood bakken zonder broodverbetermiddelen. Gelukkig hebben we in Nederland heel veel keuze in broodsoorten. Dus kies wat jij lekker vindt!   

 5. Waar vind ik meer informatie? 

  Klanten die meer willen weten over brood en gezondheid, over de ingrediënten of broodsoorten verwijst u naar Brood.net. Daar vinden ze tevens lekkere recepten!  

Terug naar nieuws