Nationaal Schoolontbijt wil met educatief programma gezonde keuzes aan de ontbijttafel stimuleren

Het Nationaal Schoolontbijt werd maandag officieel geopend door astronaut André Kuipers in de Space Expo in Noordwijk. Het Nationaal Schoolontbijt vraagt in deze week aandacht voor het belang van een goed ontbijt maar onderstreept vooral ook het belang van educatie zodat kinderen leren waar een gezond ontbijt uit bestaat en waarom ontbijten belangrijk is. Tijdens deze week ontbijten 300.000 kinderen van ongeveer 1.700 scholen in Nederland gezamenlijk op school. Al voor de 21 keer organiseert NBC deze landelijke activiteit, en daar zijn we best trots op.

Een vliegende start

Dit jaar staat het thema 'Een Vliegende Start' centraal, wat naadloos aansluit op de educatieve missie van het Nationaal Schoolontbijt. Naast het verzorgen van duizenden schoolontbijtjes in de ontbijtweek, heeft het Nationaal Schoolontbijt als voornaamste doel om kinderen bij te brengen wat een gezond ontbijt precies betekent en waarom dit van essentieel belang is.
 
Linda van Zonsbeek, voedingsdeskundige bij het Nationaal Schoolontbijt, benadrukt de droom van het Nationaal Schoolonbijt: “Naast dat wij kinderen tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt laten ervaren wat een gezond ontbijt is en wat het met je doet, vinden we het ook ontzettend belangrijk dat zij over de juiste kennis beschikken om ook na deze week goede keuzes te kunnen maken aan de ontbijttafel. Ieder kind verdient namelijk een gezond ontbijt, elke dag. We leren de kinderen iets bij, maar we hopen ook dat we hun ouders kunnen inspireren om weloverwogen keuzes te maken tijdens het boodschappen doen.”
 

Leren over een gezond ontbijt

Nieuw is de website ontbijtaandebasis.nl, waar leerlingen uit de onderbouw, middenbouw, bovenbouw en brugklas toegang hebben tot een educatief lesprogramma waarbij leerlingen doormiddel van feiten, informatieve films en fun-elementen spelenderwijs leren welke ontbijtproducten gezond zijn en welk effect een voedzaam ontbijt op hun welzijn heeft.
 

Langdurige samenwerking met Blue Band

Naast het Nationaal Schoolontbijt zijn er diverse andere belanghebbenden die actief betrokken zijn bij het bevorderen van gezonde ontbijtgewoonten onder kinderen. Zo gaan het Nationaal Schoolontbijt en Blue Band zich gezamenlijk inzetten om zoveel mogelijk bewustwording te creëren voor gezond ontbijten. Naast het leveren van de halvarine voor op brood tijdens de ontbijtweek, doneert Blue Band 100.000 euro waarmee het Nationaal Schoolontbijt middels scholing blijvend aandacht kan blijven vragen voor het belang van gezond ontbijten gedurende het jaar.
 

Ontbijtpakket 

Het ontbijtpakket wordt elk jaar zorgvuldig samengesteld volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf waarbij er gezonde keuzes zijn voor ieder kind. Samen met Bakkerij ‘t Stoepje zorgen we voor de levering van duizenden broden, bolletjes en bollen met rozijnen. Allemaal volkoren. De Nederlandse Zuivel Organisatie zorgt voor de nodige zuivel in het pakket met 30+ kaas, halfvolle melk en halfvolle yoghurt. Deze productpartners maken het ontbijtpakket compleet: Hollandia met volkoren MatzeCrackers, Calvé met 100% pindakaas, Blue Band met Blue Band Goede start!, light jam en hummus van Lidl, Looye met Honingtomaten, Holie met Crunchy Muesli 4 Nuts, Pickwick met Fruit Fusion thee, Powerfull Eggs/Blij met een ei met scharreleieren, Lidl met appels, mandarijnen en komkommers en op aanvraag glutenvrij brood van Bakker Leo.
 
Terug naar nieuws