Nationaal schoolontbijt wil kinderen hele jaar van ontbijt voorzien

Van 7 tot en met 11 november hebben 400.000 kinderen van ongeveer 2.000 scholen in Nederland samen ontbeten. Ze leren meer leren over het belang van een gezond ontbijt als goede start van de dag. En dat is hard nodig. Volgens het CPB stijgt kinderarmoede in Nederland en daarmee ook het risico dat meer kinderen zonder ontbijt naar school gaan.

Om ervoor te zorgen dat alle basisschoolkinderen in Nederland starten met een gezond ontbijt op school, wil het Nationaal Schoolontbijt in samenwerking met haar productpartners het evenement opschalen en het hele jaar door ontbijt aanbieden aan kinderen die dit nodig hebben. Hierover is het Nationaal Schoolontbijt in gesprek met Alliantie Kinderarmoede, JOGG en andere partners.   

Gezond ontbijt

Er liggen momenteel meerdere plannen vanuit de overheid op tafel om te voorkomen dat kinderen met een lege maag in de klas zitten. Het Nationaal Schoolontbijt en haar partners hebben het systeem en kunnen ervoor zorgen dat alle kinderen die het nodig hebben, van de ruim 6.500 basisscholen in Nederland structureel worden voorzien van een gezond ontbijt. Het initiatief wil eind deze maand een platform lanceren, waar basisscholen zich kunnen aanmelden voor een ontbijtpakket. Daarbij roepen zij andere partijen die willen helpen op om zich ook aan te sluiten bij het initiatief. 

“Wij vernemen van docenten dat er steeds meer kinderen zonder ontbijt naar school gaan vanwege het huidige economische klimaat. Kinderen vallen in slaap in de klas en kunnen zich niet goed concentreren. Armoede brengt schaamte met zich mee, waardoor sommige een drempel voelen om eten bij de Voedselbank op te halen. Met het faciliteren van een ontbijt via de scholen kunnen wij ervoor zorgen dat alle kinderen de dag kunnen starten met een gezond ontbijt“, aldus Sandra Pluim van het Nationaal Schoolontbijt.  

Ontbijtpakket 

Het eerste ontbijtpakket werd deze ochtend symbolisch overhandigd aan Tweede Kamerlid Laurens Dassen. Dit ontbijtpakket wordt samengesteld volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf met gezonde keuzes voor ieder kind. Samen met Bakkerij ‘t Stoepje wordt gezorgd voor de levering van duizenden volkorenbroden en volkorenbolletjes en -krentenbollen. Verder dragen verschillende productpartners bij aan het ontbijtpakket: Blue Band met Blue Band Goede start!, de Nederlandse Zuivel Organisatie met 30+kaas, halfvolle melk en halfvolle yoghurt, Hollandia Matzes met volkoren MatzeCrackers, Calvé met 100% pindakaas, Frutesse met Rinse appelstroop, Groentegoed met Choco Pastinaak, Looye met Honingtomaten, Holie met Holie Crunchy Muesli 4 Nut, Pickwick met thee, Blij met een ei met scharreleieren, Lidl met appels en op aanvraag met glutenvrij brood van Bakker Leo.

Terug naar nieuws