Lesmateriaal op ontbijtaandebasis.nl

Met het Nationaal Schoolontbijt wil NBC alle kinderen van Nederland leren waarom een gezond ontbijt zo belangrijk is en wat een gezond ontbijt (met brood) is. Dat kan door het te ervaren met het schoolontbijt, maar ook door er op school over te leren. Daarom vernieuwden we het online lesmateriaal hierover. Op een geheel nieuwe website, www.ontbijtaandebasis.nl, is nu gratis lesmateriaal beschikbaar.  Uiteraard is hier informatie te vinden over de verschillende brood- en graansoorten, maar ook over de Schijf van Vijf en de vuistregels voor een gezond ontbijt. De website is een activiteit binnen de broodcampagne en wordt gepromoot via de kanalen van het Nationaal Schoolontbijt.

Feit, film en fun

Door middel van feiten (informatie), film (leuke en leerzame video's) en fun (puzzels, quizjes, werkbladen en meer) leren kinderen van de onderbouw, middenbouw, bovenbouw en de brugklas over een gezond ontbijt. Waarom is ontbijten gezond? Hoe ziet een gezond ontbijt eruit? Welk brood staat in de Schijf van Vijf? En wat hoort er nog meer bij een gezond ontbijt? De lessen zijn in 4 thema's (waarvan 2 over brood) verdeeld die bijvoorbeeld per week behandeld kunnen worden.

Informatie voor leerkrachten

Deze lesmodules sluiten mooi aan op het Nationaal Schoolontbijt en kan in de weken voorafgaand aan de ontbijtweek worden toegepast. Het is echter ook de rest van het jaar vrij toegankelijk, dus leerkrachten kunnen dit inzetten op hun eigen moment en naar eigen inzicht. Om het materiaal gemakkelijk te gebruiken, bevat elke module een lesbrief voor de leerkrachten. Elke module is gekoppeld aan kerntaken en leerdoelen. Het Voedingscentrum heeft meegekeken bij de inhoud van de website.    

Ontbijt Challenge

Voor de middenbouw, bovenbouw en brugklas bieden we naast de vier ontbijtthema's nog een extra Ontbijt Challenge. Kinderen worden zo (bijvoorbeeld nĂ¡ het Nationaal Schoolontbijt of op een ander moment) uitgedaagd om 3 weken lang zo gezond mogelijk te ontbijten. Zo worden ze zich bewust van hun eigen keuzes en ontwikkelen ze gezonde(re) gewoontes.

 

Terug naar nieuws