Inspirerende Blik op Duurzaamheid

We blikken met veel plezier terug op de Blik op Duurzaamheid, afgelopen dinsdag. Met inspirerende en motiverende sprekers zoals Corné van Dooren, bakkers Cor Both en Wouter Hilvers, de lancering van het platform Kop boven het Graanveld door Eva Jansen, gesprekken met deelnemers in het publiek, en dit alles enthousiast gepresenteerd en begeleid door Stefan Weijers.

Planeetaardig eten, samenwerken en innoveren

Enkele take-aways die we u niet willen onthouden: Corné van Dooren wond er geen doekjes om: "Het voedselsysteem is het grootste probleem van de natuur. Maar brood zit in de goede hoek voor milieu en gezondheid." Brood speelt een grote rol in een planeetaardig, toekomstbestendig dieet.

Eva Jansen roept overtuigend op tot actie: "Er komt een nieuwe generatie aan die anders denkt en handelt." Ze moedigt ook vooral samenwerkingen aan. "We hebben de hele keten nodig om te innoveren. Innovatie is geen rocket science, maar het gaat vooral om bewustwording en actie ondernemen."

Door verschillende deelnemers werd benadrukt hoe belangrijk het is om te communiceren wat je doet als bakkerij-ondernemer. Daarbij moeten we uitkijken met grote termen als "duurzaamheid", maar vooral concreet laten zien wat we doen. Dit om het vertrouwen van de consument te behouden. Daarbij blijkt uit onderzoek dat de consument bereid is om meer te betalen voor een duurzaam geproduceerd brood (dit geldt ook voor andere levensmiddelen). Transparatie is dus essentieel!

Kop boven het graanveld

Om de samenwerking binnen de keten te stimuleren, elkaar te inspireren en op weg te helpen, is het online platform Kop boven het Graanveld gelanceerd. Hierop staan al 9 koplopers die laten zien met welke stappen zij bezig zijn en waar ze hulp bij kunnen gebruiken. Om hun lef te belonen wordt er een Innovatieprijs uitgereikt, op basis van een jury-beoordeling én publieksstemmen. Neem een kijkje en stem op www.kopbovenhetgraanveld.nl

Met dank aan Kevin Knipping voor de foto's en Bomencentrum Baarn voor de prachtige locatie en catering.

In de media

Naar aanleiding van onze Blik op Duurzaamheid publiceerde Bakkers in Bedrijf een artikel over het Planeetaardige eetplan van het Wereld Natuur Fonds. Dit werd door Corné van Dooren toegelicht in zijn presentatie op ons evenement. Wat blijkt? (Volkoren) brood speelt hierin een grote rol! Lees het hier: https://www.bakkersinbedrijf.nl/nieuws/wereld-natuur-fonds-presenteert-planeetaardig-eetplan 

Ook publiceerden ze een artikel met een mooi overzicht van key points uit de inspiratiemiddag: ‘Vermijd het begrip duurzaamheid’ | Bakkers in bedrijf

Bakkerswereld benadrukte de verschillende redenen waarom we het nieuwe platform Kop boven het Graanveld lanceerden. Een daarvan is natuurlijk dat we staan voor die toekomstbestendige bakkerijsector en we zo elkaar kunnen helpen en inspireren: https://www.bakkerswereld.nl/69748/nbc-lanceert-duurzaamheidsplatform-www-kopbovenhetgraanveld-nl

 

 

 

Terug naar nieuws