Duurzame koplopers in beeld

Op 10 oktober 2023 jl. werd tijdens de Blik op Duurzaamheid een nieuw online platform gelanceerd. Op www.kopbovenhetgraanveld.nl zijn negen duurzame initiatieven binnen de bakkerijketen te vinden. NBC heeft deze initiatieven met professionele video’s in beeld gebracht ter inspiratie voor de sector. Tijdens de Blik Op inspiratiesessie, die plaatsvond in het Bomencentrum in Baarn, is ook de stemperiode geopend. Eén van deze initiatieven wint namelijk de Innovatie-stoel en een Innovatiebudget. U kunt t/m 10 november 2023 stemmen.

De negen initiatiefnemers die in de video’s hun verhaal delen, zetten zich actief in voor de toekomst van de bakkerijsector. Daarvoor moeten ze hun kop boven het graanveld uitsteken. Dat gaat niet vanzelf en ook niet alleen. De gemene deler is dat ze de branchegenoten nodig hebben en willen samenwerken om meer impact te maken. ‘Kop boven het graanveld’ is een platform vol inspiratie voor sectorgenoten en afnemers om te bekijken, de samenwerking op te zoeken en van elkaar te leren. Ook is het natuurlijk een mooi visitekaartje van onze sector naar de overheid en consumenten toe. 

De initiatieven die kans maken op de innovatieprijs zijn:

  • GraanGeluk
  • Het Graanschap
  • Suikerpasta van retourbrood
  • Schuld naar energieneutraal
  • Borgesius op waterstof
  • Tritordeum
  • Bakkersgrondstof
  • Circulariekoek
  • Nedertarwe

Wie wint de innovatieprijs 2023?

De negen initiatiefnemers maken kans op een innovatieprijs. De innovatieprijs is een eerbetoon aan de pioniers binnen de sector, die grenzen verleggen en hun kop boven het graanveld uitsteken. Ze stimuleren sectorgenoten om ook te verduurzamen, een must om te blijven bestaan als bakkerij. Welk initiatief steekt volgens u het meest boven het graanveld uit? Stem en bepaal mee wie de Innovatiestoel en het Innovatiebudget van €2.000,- wint!

De winnaar van de innovatieprijs wordt bepaald aan de hand van publieke stemmen en een onafhankelijke jury. Stemmen via het platform kan tot en met 10 november 2023. De winnaar wordt in week 46 bekend gemaakt.

Innoveren is een mindset

Innovatie is geen rocketscience. Althans dat hoeft het niet te zijn. Het begint bij stilstaan bij waarom we doen wat we altijd doen, en of dat wel zo logisch is. Stappen zetten om te verduurzamen en in te spelen op de vraag van de toekomstige generatie kan op veel manieren. Dat laten de koplopers op het platform zien. Door contact te leggen met andere ondernemers of aan te haken bij branchegenoten, maken ze meer impact. Kijk op de initiatief-pagina’s wat zij nodig hebben voor de volgende stap.


oproep om te stemmen voor de innovatieprijs

NBC brengt duurzaamheid onder de aandacht

Duurzaamheid is een veel gehoord begrip, maar ook veel omvattend en niet altijd even concreet. Van duurzame teelt tot zonnepanelen en van milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal tot het tegengaan van verspilling. Steeds meer ondernemers in de bakkerijsector zijn of willen aan de slag met deze onderwerpen. Daarnaast komt er van buitenaf ook steeds meer (na)druk op te liggen door bijvoorbeeld overheid en ngo’s. Een aantal koplopers laten al zien hoe je impact kunt maken als je regie pakt, door ontwikkelt of een nieuw initiatief start. Tegelijkertijd zijn er nog veel bakkerijen die hier hulp bij kunnen gebruiken. NBC wil duurzaamheid sectorbreed een zetje geven door de dialoog over duurzaamheid te faciliteren, bijvoorbeeld tijdens de Blik op Duurzaamheid, duurzame innovaties in de schijnwerpers te zetten en door het delen van informatie en inspiratie. Zie ook: https://nbc.nl/projecten/brood-duurzaamheid

Terug naar nieuws