Tips voor een goede hygiëne tijdens buitenverkoop

10 apr. 2024

borough-market-bread.jpg

Aandacht voor hygiëne is belangrijk, zeker bij buitenverkoop, waar producten meer open liggen en de temperatuur kan oplopen. Met deze praktische tips en adviezen gaat u goed voorbereid het zomerseizoen in.

  • Voor ongekoelde presentatie van bederfelijke producten gelden een aantal spelregels. Deze staan omschreven in de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. 
  • Zo mag u bederfelijke producten maximaal twee uur ongekoeld presenteren en moeten de producten direct geconsumeerd worden. 
  • Belangrijk is dat u de 2 uur bijhoudt, bijvoorbeeld met een kookwekker of de lijst 2-uurs regeling uit de hygiënetool. Zo houdt u zelf overzicht op deze vaak hectische dagen. En mocht u bezoek krijgen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), dat moet u aantoonbaar kunnen maken dat u de 2-uurs regeling aanhoudt.
  • Houd voorraden klein. Beter is om regelmatig aan te vullen.
  • Heeft u een kleine koeling, gebruik deze dan! Zeker bij warm weer heeft gekoeld presenteren van producten de voorkeur. 

 

Voor de inrichting van een kraam / standje buiten gelden de eisen die gesteld worden aan een ‘mobiele bedrijfsruimte’.

  • Zorg dat uw kraam aan de zij- en achterkant is afgeschermd. Voorkom dat door de wind meegenomen vuil of stof uw producten verontreinigt. En voorkom vrije inloop van mensen in de kraam.
  • Zorg dat er mogelijkheid is om handen (en eventueel gereedschap) te wassen. Een jerrycan met kraan met zeep en handdoeken is hiervoor toereikend.
  • Houd de kraam en omgeving schoon door bijvoorbeeld een prullenbak te plaatsen, servetjes op te ruimen en tafels en werkbank te reinigen. 

 

  • Zorg dat u een map met productinformatie bij de hand heeft. Zodat u ook buiten vragen van klanten over bijvoorbeeld allergene stoffen of ingrediënten kunt beantwoorden.