Allergisch beroepsastma voorkomen en herkennen

14 okt. 2025

Volkoren Afbeelding Meel

Wat is allergisch beroepsastma en hoe kom je eraan?

Medewerkers en ondernemers die in de bakkerijsector werken, kunnen te maken krijgen met allergisch beroepsastma. Dit ontstaat vaak na langdurige blootstelling aan stoffen zoals meelstof en enzymen. In sommige gevallen leidt dit ertoe dat iemand het werk niet meer kan uitvoeren.

Klachten niet negeren

De eerste signalen van allergisch beroepsastma zijn niezen, hoesten, een loopneus, tranende ogen of benauwdheid bij het werken in de bakkerij of tijdens het schoonmaken. Vaak nemen de klachten af in het weekend of tijdens vakanties. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen.

Voorkomen is beter dan genezen

Een allergie voor meelstof of enzymen is meestal blijvend. Het is dus belangrijk om blootstelling aan deze stoffen zoveel mogelijk te beperken. Binnen de bakkerijsector zijn daarom een aantal maatregelen verplicht:

  • Gebruik stuifarme strooibloem.
  • Gebruik tijdens het kneden een mengkuip met een afsluitbare deksel.
  • Maak schoon met een industriële stofzuiger met HEPA filter (niet met perslucht), en draag een mondkapje.

Stofwolken zijn een duidelijk teken van te hoge blootstelling. Er zijn verschillende manieren om deze te voorkomen.

Tegemoetkoming bij allergisch beroepsastma 

Kun je je werk niet meer uitvoeren door allergisch beroepsastma, dan is er de TSB-regeling (Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten): een financiële tegemoetkoming en erkenning van de aandoening. (Oud)medewerkers en zelfstandigen met allergisch beroepsastma kunnen een eenmalige tegemoetkoming van € 25.679,- (2025) ontvangen. Hiervoor moet er een aanvraag ingediend worden bij het ISBG. Ga naar www.tsb-regeling.nl voor meer informatie en om je aan te melden.