Wat is de Nutri-Score en hoe wordt het gebruikt?

Vanaf 1 januari 2024 is Nutri-Score een officieel voedselkeuzelogo. Het is een vrijwillig logo, dat producenten en supermarkten kunnen gebruiken. De schaal van het logo loopt van A (donkergroen) tot E (donkeroranje) om per productcategorie aan te geven hoe voedzaam een product is. Door het logo kunnen consumenten gemakkelijk en snel producten met elkaar vergelijken. Zo kan het helpen keuzes te maken voor producten met een betere samenstelling. Anderzijds kan het ook producenten aanmoedigen tot productverbetering.

Omdat Nutri-Score oorspronkelijk een Frans systeem was dat werd overgenomen door meerdere Europese landen, was het niet 1 op 1 over te nemen omdat het onvoldoende aansluit bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Het algoritme, dat op basis van productsamenstelling een score bepaalt, is daarom inmiddels verbeterd.

Niet alle volkorenproducten krijgen betere score dan witte variant

Door de aanpassing aan onze standaarden heeft volkorenbrood een positievere score gekregen. Dankzij het Warenwetbesluit Meel en brood is er een goede definitie van wat volkorenbrood is en wat niet. Volkorenbrood krijgt dan ook meestal een (donkergroene) A, bruinbrood een B en witbrood een (gele) C. Hoewel de voedingsrichtlijnen vezelrijke rijst en pasta aanbevelen, krijgen volkorenpasta en zilvervliesrijst echter dezelfde Nutri-Score als hun witte variant. Dit komt omdat er nog geen Europese overeenstemming is van wat ‘volkoren’ precies inhoudt. Om dit punt in Nutri-Score te verbeteren zal er dus eerst een Europese overeenstemming moeten komen die vastgelegd wordt in wetgeving.

Voor een aantal broodproducten is de Nutri-Score berekend (aan de hand van NEVO gegevens). Krentenbrood gaat er op achteruit, vanwege het hoog gehalte aan suiker. Dit kan niet verlaagd worden vanwege wettelijke eis van minimaal 30% krenten/rozijnen. Volkoren rozijnenbrood, dat wel in de Schijf van Vijf staat, scoort een C. NB: op individueel niveau kan de Nutri-Score anders zijn.

nutri score broodproducten

Groene Nutri-Score betekent niet altijd ‘gezond’

Ondanks de verbeteringen in het algoritme, sluit Nutri-Score nog niet (altijd) aan op de voedingsrichtlijnen van het Voedingscentrum. In de Schijf van Vijf is bijvoorbeeld wel een volkoren vruchtenbrood te vinden, terwijl datzelfde brood een Nutri-Score C scoort, als gevolg van de vruchtensuikers die erin zitten. Een C betekent dus niet per se ‘ongezond’, maar een A betekent ook niet altijd ‘gezond’. De Schijf van Vijf blijft leidend voor een gezond voedingsgpatroon. Daarnaast houdt Nutri-Score ook geen rekening met portiegrootte. Voor banketproducten is dit bijvoorbeeld juist wel van belang om de gezondheid ervan te beoordelen.

Nutri-Score gebruiken?

Nutri-Score is een aanvulling op de Schijf van Vijf, de nationale voedingsrichtlijn. Niet alle producten vallen binnen de Schijf van Vijf. Juist voor die producten kan Nutri-Score consumenten helpen bij het maken van een keuze voor een product met een betere samenstelling. Producenten en supermarkten hebben zo een extra tool in handen om hun klanten te informeren. Echter, het is niet mogelijk om het logo selectief in te zetten: als u het logo wilt gebruiken, dan moet het logo op al uw producten verschijnen. 

Weten waarom een product een bepaalde score heeft? De Nutri-Score van producten wordt berekend aan de hand van de componenten (o.a. eiwit, vezels en zout) en een bepaalde waarde die daaraan gegeven wordt. De Nutri-Score is eenvoudig te berekenen met deze rekentool (download)

Meer informatie over het logo, registratie en regels voor gebruik vindt u op de speciale website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: https://www.nutriscorevoorbedrijven.nl/

 

Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

l.van.zonsbeek@nbc.nl
0317 47 12 12

Documentatie

Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

l.van.zonsbeek@nbc.nl
0317 47 12 12

Documentatie