Voedingswaardevermelding

Sinds 13 december 2016 bent u wettelijk verplicht op alle voorverpakte levensmiddelen de voedingswaarde te vermelden, tenzij sprake is van  levensmiddelen die door ambachtelijke bedrijven worden geleverd. Op producten van ambachtelijke bedrijven zonder voedings- of gezondheidsclaims is vermelding van een voedingswaarde niet verplicht.
Ambachtelijke bedrijven zijn volgens de definitie van de NVWA bedrijven die hun omzet voornamelijk halen uit rechtstreekse verkoop aan de consument (dus via eigen winkels of rechtstreeks bezorging). Voorverpakte producten die door deze bedrijven worden verkocht hoeven niet van een verplichte voedingswaarde voorzien te worden (ook niet als ze aan derden worden geleverd).

Vormt de levering aan derden meer dan 50% van de totale omzet dan is volgens de definitie niet geen sprake van ambachtelijke bedrijven. De voorverpakte producten die aan derden worden geleverd moeten dan wél van een verplichte voedingswaarde worden voorzien. De voorverpakte levensmiddelen die het bedrijf zelf rechtstreeks aan de eindconsument levert hoeven ook door in dit geval niet van een voedingswaardevermelding te worden voorzien.

Niet alleen de verplichte vermelding op voorverpakte producten is nieuw; ook de inhoud en de volgorde van de voedingswaardevermelding zijn veranderd.
De declaratie heeft betrekking op het levensmiddel zoals dit wordt verkocht. In plaats daarvan mag u ook de voedingswaarde van het levensmiddel na eventuele bereiding vermelden, maar dit mag alleen wanneer er een voldoende gedetailleerde bereidingswijze op de verpakking staat. Is de energetische waarde of hoeveelheid van een nutriënt in een product verwaarloosbaar, dan kan de informatie hierover in de onmiddellijke nabijheid van de voedingswaardevermelding worden vermeld. Bijvoorbeeld: ‘Bevat verwaarloosbare hoeveelheden … (naam nutriënt)’.

De verplichte voedingswaardevermelding omvat in ieder geval de volgende informatie:

  • De energetische waarde (in kJ en kcal per 100 gram product) en
  • De hoeveelheden vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout (in g per 100 gram product).

Deze gegevens kunt u eventueel aanvullen met:

  • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren
  • Polyolen
  • Zetmeel
  • Vezels
  • Vitaminen en mineralen die in significante hoeveelheden aanwezig zijn (dat wil zeggen minimaal 15 % van de daarvoor vastgestelde referentie inname per 100 gram of per portieverpakking).

In de map Voedselinformatie en aanduiden vindt u een gedetailleerde toelichting op de verschillende onderdelen van de voedingswaardedeclaratie. De referentie-innames voor vitaminen en mineralen zien er voor volwassenen als volgt uit:

U bent niet verplicht om bij niet-voorverpakte levensmiddelen de voedingswaarde aan uw klanten te vermelden. Wilt u dit toch doen, dan kunt u deze informatie beperken tot:

  • De energetische waarde (in kJ en kcal per 100 gram product) of
  • De energetische waarde (in kJ en kcal per 100 gram product) samen met de hoeveelheden vetten, verzadigde vetzuren, suikers en zout (in g per 100 gram product).

De voedingswaardevermelding moet worden uitgedrukt:
- per 100 gram of 100 milliliter product;
- in een vaststaande volgorde;
- in vaststaande meeteenheden.

In de volgende tabel ziet u hoe u de voedingswaarde dient te presenteren. Is er te weinig ruimte voor een tabel, dan mag u de informatie ook per 100 g of 100 ml achter elkaar worden geplaatst (tekstregels). Houdt u hierbij wel de juiste volgorde en meeteenheden aan.

Door het toenemende gezondheidsbewustzijn verlangt de consument steeds meer naar duidelijke productinformatie op de verpakking (meer informatie daarover vindt u in het dossier ‘Etiketteren en Aanduiden’ op deze website). Een voedselkeuzelogo – een logo op productverpakkingen – kan het de consument gemakkelijker maken om voor gezondere levensmiddelen te kiezen. Bijvoorbeeld voor wat betreft energie of gehaltes aan vet, suiker, zout of voedingsvezel. De minister van VWS heeft de keuze gemaakt om Nutri-Score in Nederland in te voeren vanaf medio 2021.

Het Franse Nutri-Score geeft met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel over de voedingswaarde van een product. Hierbij worden zowel slechte eigenschappen (zoals energie, suiker, zout, verzadigd vet) als goede eigenschappen (zoals eiwitten, vezels, fruit, groente, noten) meegewogen. Hoewel Nutri-Score goed werkt, wijst onderzoek van het RIVM en het Voedingscentrum uit dat het op onderdelen niet altijd aansluit op de Schijf van Vijf. Dat moet verbeteren, voordat Nederlandse voedselproducenten het logo op hun verpakkingen mogen zetten. Om verbeteringen door te voeren gaat Nederland meepraten in een internationaal, wetenschappelijk comité over de evaluatie en aanpassing van Nutri-Score. Invoering van Nutri-Score wordt daarom uitgesteld tot medio 2021. NBC volgt de ontwikkelingen op de voet.

NB: Overigens zijn fabrikanten niet verplicht om Nutri-Score op de verpakking te plaatsen.

Een globale toelichting op de verschillende verplichte onderdelen voor het etiket van voorverpakte producten vindt u in de overeenkomstig aangeduide artikelen. Voor een gedetailleerde toelichting verwijzen we u naar ons speciale naslagwerk “Voedselinformatie en Aanduiden” die deel uitmaakt van het digitale informatiepakket. Heeft u na het doorlezen daarvan nog vragen op het gebied van etiketteren? Neem dan contact op met onze kennisspecialisten! Zij staan u graag te woord.

Gerelateerde diensten

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten