Voedingswaardecijfers in NEVO
21 dec. 2021

Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) bevat gegevens over de voedingskundige samenstelling van circa 2.200 voedingsmiddelen. Het betreft voedingsmiddelen die door een groot gedeelte van de Nederlanders regelmatig worden gebruikt of die van belang zijn voor bepaalde groepen in de bevolking. Ook zijn voedingsmiddelen opgenomen die in de praktijk van wetenschappelijk voedingsonderzoek, diëtetiek en voedingsvoorlichting van belang zijn.
Gebruik van de gegevens
De gegevens in NEVO zijn vrij toegankelijk en worden bijvoorbeeld gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, diëtetiek en voedingsvoorlichting. Maar ook door de voedingsmiddelenindustrie, waaronder de bakkerij, voor bijvoorbeeld een voedingswaardeberekening en –declaratie op het etiket, onderbouwen van een voedings- en gezondheidsclaim en de berekening van Nutri-Score. Als bakker kun je er ook voor kiezen om direct de gegevens van het NBC onderzoek van 2025 te gebruiken. Deze gegevens zijn beschikbaar op aanvraag.
Heeft je klant vragen over de voedingswaarde van brood in het algemeen, dan kan je de klant doorverwijzen naar brood.net.
In 2007-2008 heeft TNO onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van brood. Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, is door heel Nederland brood van supermarkten en ambachtelijke bakkerijen onderzocht. Op basis hiervan is de NEVO-tabel gevuld met de voedingswaardecijfers van 70 broodsoorten. Daarnaast worden er sinds 2009 jaarlijks landelijke zoutmetingen in brood uitgevoerd. De resultaten hiervan worden ook gedeeld met de beheerder van de NEVO-tabel. Het jodiumgehalte wordt herberekend op basis van de hoeveelheid natrium. Zowel de bakkerijbranche als professionals op het gebied van voedingsonderzoek en –voorlichting hebben immers belang bij een zo volledig mogelijk, actueel overzicht.
In 2025 is opnieuw onderzoek naar de voedingswaarde van brood gedaan, uitgevoerd door het NBC. De voedingswaardegegevens zijn gedeeld met RIVM, en zij zullen deze verwerken in de komende updates van de NEVO-tabel. Lees hier meer over op de projectpagina.
In de NEVO staat ook de voedingswaarde van diverse andere bakkerijproducten, waaronder appelflap, slagroomtaart, kokosmakroon, cake, tompouce en saucijzenbroodje. Veel van de huidige gegevens in de NEVO van deze producten zijn berekend aan de hand van een receptuur of soms overgenomen van één leverancier. Het is onduidelijk wanneer deze berekeningen zijn gedaan en door wie de receptuur is verstrekt. Een resultaat van een labanalyse (de gouden standaard) ontbreekt in de meeste gevallen. Omdat er in de bakkerijsector momenteel veel nieuwe producten zijn (zoals een vegan saucijzenbroodje) en/of de samenstelling van producten wordt verbeterd in het kader van de Nationale Aanpak Productverbetering, kan het zijn dat de voedingswaarden niet meer accuraat zijn en dus afwijken van de werkelijkheid.