Voedingswaardecijfers in NEVO

Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) bevat gegevens over de voedingskundige samenstelling van circa 2.400 voedingsmiddelen. Het betreft voedingsmiddelen en gerechten die door een groot gedeelte van de Nederlanders regelmatig worden gebruikt en die een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen. Ook zijn voedingsmiddelen opgenomen die in de praktijk van wetenschappelijk voedingsonderzoek, diëtetiek en voedingsvoorlichting van belang zijn.

In 2007-2008 heeft TNO onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van brood. Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, is door heel Nederland brood van supermarkten en ambachtelijke bakkerijen onderzocht. Op basis hiervan is de NEVO-tabel gevuld met de voedingswaardecijfers van 70 broodsoorten, welke om de paar jaar wordt bijgewerkt. Daarnaast worden er sinds 2009 jaarlijks landelijke zoutmetingen in brood uitgevoerd. De resultaten hiervan worden ook gedeeld met de beheerder van de NEVO-tabel. Zowel de bakkerijbranche als professionals op het gebied van voedingsonderzoek en –voorlichting hebben immers belang bij een zo volledig mogelijk, actueel overzicht.

De tabellen kunnen gebruikt worden bij vragen van consumenten over de voedingswaarde van brood. Let wel, de informatie in de NEVO-tabel moet worden gezien als de beste benadering van de werkelijke waarden. Elk voedingsmiddel kan namelijk variëren in samenstelling. Veel meer specifieke informatie over de voedingswaarde van brood vindt u op brood.net.

Gerelateerde diensten

Voedingswaarde analyse
Overweegt u om de voedingswaarde van uw brood- of banketproduct door een erkend laboratorium te laten bepalen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u bij het vinden van de juiste partij.
Lees meer
Voedingswaardeberekening
De voedingswaarde van een product speelt voor steeds meer klanten een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing ervan. Om die reden is het, als producent van levensmiddelen, belangrijk de voedingswaarde op het etiket te vermelden. Sinds 13 december 2014 is het vermelden van de voedingswaarde zelfs voor een aantal producten verplicht. Het NBC kan u hierbij helpen.
Lees meer
Hulp bij etikettering
Op 13 december 2014 zijn nieuwe regels van kracht gegaan rond de etikettering van levensmiddelen. Dat heeft nogal wat gevolgen voor u als bakker waarbij u alle hulp goed kunt gebruiken. Het NBC staat u graag bij!
Lees meer
NBC en NBA KennisWorkshops
Een goed product verkopen alleen is niet voldoende. U zult uw klant moeten overtuigen van uw meerwaarde. En daar hebben uw winkel- en productiemedewerkers een groot aandeel in. De kennisworkshops van NBC en NBA vertalen lastige materie naar praktische informatie waar uw medewerkers de klant met alle zekerheid te woord kunnen staan.
Lees meer

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten